Δίωξη εις βάρος καρδιναλίου, στενού συνεργάτη του Πάπα

Δίωξη εις βάρος καρδιναλίου, στενού συνεργάτη του Πάπα

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΤΙΚΑΝΟ. Δίωξη άσκησε χθες η εισαγγελία της Βικτόρια στην Αυστραλία κατά του υπ’ αριθμόν τρία αξιωματούχου του Βατικανού, του καρδινάλιου Τζορτζ Πελ, για σωρεία βιασμών νεαρών αγοριών τη δεκαετία του 1970.

Ο Πελ, ως υπουργός Οικονομικών του Βατικανού, είναι ο ανώτατος Ρωμαιοκαθολικός κληρικός ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης. Ο 76χρονος καρδινάλιος Πελ επέμεινε στην αθωότητά του, αναφέροντας ότι ο Πάπας Φραγκίσκος του προσέφερε άδεια, έτσι ώστε να επιστρέψει στην Αυστραλία για να αντιμετωπίσει τις εις βάρος του κατηγορίες. Οι Αρχές της Βικτόρια, όπου ο Πελ υπηρέτησε ως ιερέας τη δεκαετία του 1970, υποστηρίζουν ότι ο καρδινάλιος αντιμετωπίζει «πολλές κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης». Ο Πελ πρέπει τώρα να εμφανιστεί ενώπιον δικαστηρίου της Μελβούρνης στις 18 Ιουλίου.

Το 2016, ο Πελ είχε καταθέσει σε έρευνα των αυστραλιανών αρχών, ότι η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία είχε διαπράξει «καταστροφικά σφάλματα», διστάζοντας να πιστέψει τις μαρτυρίες παιδιών – θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης και μεταθέτοντας από ενορία σε ενορία κληρικούς, οι οποίοι είχαν κατηγορηθεί.

Λίγους μήνες αργότερα, η αστυνομία της Βικτόρια επιβεβαίωσε, όμως, ότι ο Πελ συμπεριλαμβανόταν στους υπόπτους της έρευνας. Ο Πάπας Φραγκίσκος είχε στηρίξει πέρυσι τον Πελ, λέγοντας ότι ο καρδινάλιος ήταν θύμα συστηματικής επίθεσης από τα ΜΜΕ.

Η εξέλιξη αυτή φέρνει τώρα σε πολύ δύσκολη θέση τον Ποντίφικα, ο οποίος έχει φέρει την αντιμετώπιση της επιδημίας παιδεραστίας στους κόλπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στο επίκεντρο της μεταρρυθμιστικής του προσπάθειας.

Το παγκόσμιο σκάνδαλο παιδεραστίας στην Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία ξέσπασε το 2002, μετά την αποκάλυψη του Τύπου ότι η αρχιεπισκοπή της Βοστώνης προτιμούσε να μεταθέτει κληρικούς, ύποπτους για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων, αντί να επιδιώκει τον αποσχηματισμό και την ποινική τους δίωξη.

Χιλιάδες τέτοια κρούσματα ήλθαν στο φως σε όλο τον κόσμο, με την Εκκλησία να καταβάλει 2 δισ. δολάρια σε αποζημιώσεις. Το σκάνδαλο συνέβαλε στην απόφαση του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ να παραιτηθεί τον Μάρτιο του 2013 και να παραμείνει στο Βατικανό με τον τίτλο του Επίτιμου Πάπα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή