Νέα κριτήρια για παροχή βίζας σε μουσουλμάνους

Νέα κριτήρια για παροχή βίζας σε μουσουλμάνους

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί να έχει συμπληρώσει μόλις πέντε μήνες στον Λευκό Οίκο, αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ ασχολείται ήδη με τις εκλογές του 2020. Το βράδυ της Τετάρτης, ο Αμερικανός πρόεδρος μετακινήθηκε μόλις λίγα οικοδομικά τετράγωνα κατά μήκος της Λεωφόρου Πενσυλβανίας για να παραστεί στο δείπνο συλλογής χρημάτων για την προεκλογική του εκστρατεία, το οποίο φιλοξενήθηκε στο Διεθνές Ξενοδοχείο Τραμπ, στην Ουάσιγκτον.

Δεκάδες ακτιβιστές υποδέχθηκαν την αυτοκινητοπομπή του Αμερικανού προέδρου, έξω από το ξενοδοχείο του, με συνθήματα εναντίον του νομοσχεδίου που προωθούν οι Ρεπουμπλικανοί στο Κογκρέσο για την ακύρωση της μεταρρύθμισης Ομπάμα στον τομέα της ασφάλισης υγείας. Σε αντίθεση με την πρακτική που ακολουθούσαν σε ανάλογες περιστάσεις οι προκάτοχοί του, ο πρόεδρος Τραμπ δεν επέτρεψε να παραστούν στο δείπνο δημοσιογράφοι. Πάντως, η εκδήλωση φαίνεται ότι πέτυχε τον στόχο της: προσήλθαν γύρω στους 300 χρηματοδότες των Ρεπουμπλικανών, καθένας εκ των οποίων πλήρωσε για μία θέση στο τραπέζι 35.000 δολ. Το συνολικό ποσό που συγκεντρώθηκε –γύρω στα 10 εκατ. δολάρια– θα διατεθεί εν μέρει για την εκστρατεία επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ, εν μέρει δε για άλλες ανάγκες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Χθες, ο Λευκός Οίκος δημοσιοποίησε τα νέα κριτήρια παροχής βίζας από έξι κατά κύριο λόγο μουσουλμανικές χώρες, ύστερα από την ομόφωνη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που επανέφερε, σε μεγάλο βαθμό, σε ισχύ το αμφιλεγόμενο προεδρικό διάταγμα. Με τις νέες οδηγίες θα δίνεται βίζα μόνο σε άτομα που έχουν στενό συγγενή (γονέα, σύζυγο, παιδί, αδελφό, γαμπρό ή νύφη) ή θεσμικά κατοχυρωμένη επαγγελματική απασχόληση (δημοσιογράφος, σπουδαστής, πανεπιστημιακός, εργάτης) στις ΗΠΑ. Ανάλογα κριτήρια θα ισχύσουν για τους πρόσφυγες. Το διάταγμα έχει προσωρινή ισχύ και αφορά τις χώρες Συρία, Ιράν, Λιβύη, Σουδάν, Σομαλία και Υεμένη.

Την ικανοποίηση του Αμερικανού προέδρου για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου μετριάζουν οι δυσκολίες που συναντά στην προσπάθεια να περάσει την πρώτη μεγάλη νομοθετική του μεταρρύθμιση από το Κογκρέσο πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές: το νομοσχέδιο που θα καταργήσει και θα αντικαταστήσει το Obamacare. Την Τρίτη, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, αναγκάστηκε να αναστείλει για μία τουλάχιστον εβδομάδα την πρώτη, διαδικαστική ψηφοφορία για το νομοσχέδιο που φέρει την προσωπική του σφραγίδα, καθώς διαπίστωσε ότι δεν διέθετε την απαιτούμενη πλειοψηφία. Περί τους 10 Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές απορρίπτουν το νομοσχέδιο υπό την παρούσα μορφή του –άλλοι από τα δεξιά, άλλοι από τα αριστερά– αν και οι περισσότεροι εμφανίζονται πρόθυμοι να το ψηφίσουν αν γίνουν συγκεκριμένες τροποποιήσεις. Πάντως, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει, ενδεχομένως και σήμερα, συμφωνία μεταξύ των Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών και ότι το νομοσχέδιο θα επικυρωθεί από τα δύο σώματα του Κογκρέσου αυτό το καλοκαίρι. Τέλος, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε χθες ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του G20, η οποία θα λάβει χώρα στο Αμβούργο, την ερχόμενη εβδομάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή