Η κυβερνοεπίθεση και η NSA

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ψηφιακά όπλα που εκλάπησαν από το οπλοστάσιο της αμερικανικής υπηρεσίας ηλεκτρονικής ασφάλειας NSA αξιοποιήθηκαν δύο φορές τον τελευταίο μήνα για να πλήξουν δύο συμμάχους των ΗΠΑ: τη Βρετανία και την Ουκρανία. Η NSA, από τη μεριά της, επέλεξε να μη σχολιάσει τον ρόλο της στην ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων, ενώ αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου επέμεναν ότι το ενδιαφέρον πρέπει να στραφεί στους δράστες της επίθεσης και όχι στους δημιουργούς του λογισμικού. Η έκταση των επιθέσεων, όμως, κάνει πολλές αμερικανικές υπηρεσίες να εκφράζουν φόβους ότι η βιασύνη τους να δημιουργήσουν ψηφιακά όπλα επέτρεψε σε αυτά να πέσουν σε λάθος χέρια.

Την Τετάρτη, ο βουλευτής Τεντ Λιου ζήτησε επισήμως να διακόψει τη συλλογή δεδομένων για αδυναμίες υπολογιστών και δικτύων, πάνω στα οποία έχει στηριχθεί η ανάπτυξη τέτοιου λογισμικού.

Πριν από δύο εβδομάδες, η αμερικανική κυβέρνηση όμως υποστήριζε, διά στόματος εκπροσώπου του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας, ότι η Βόρεια Κορέα βρισκόταν πίσω από τη σειρά επιθέσεων τον Μάιο με το λογισμικό λύτρων Wannacry, με θύματα νοσοκομεία, σιδηροδρομικούς σταθμούς και βιομηχανικές μονάδες.

Οι επιθέσεις της Τρίτης, που είχαν ως κύριο στόχο τους την Ουκρανία, προτού εξαπλωθούν στον υπόλοιπο κόσμο, έμοιαζαν να προέρχονται από τη Ρωσία. Και στις δύο περιπτώσεις, όμως, οι δράστες χρησιμοποίησαν «εργαλεία» τα οποία εκμεταλλεύονταν ευπάθεια του λογισμικού Windows. Τα εργαλεία αυτά είχε αναπτύξει η NSA, προτού αυτά καταλήξουν στα χέρια ομάδας χάκερ, η οποία τα δημοσίευσε στο Διαδίκτυο. Παρότι η ταυτότητα της ομάδας χάκερ «Shadowbrokers» παραμένει άγνωστη, πρώην αξιωματούχοι αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών εκτιμούν ότι δεν υπάρχει η παραμικρή απορία σχετικά με την προέλευση των ψηφιακών αυτών όπλων.

Το λογισμικό αυτό σχεδιάσθηκε από μονάδα της NSA, με τίτλο «Επιχειρήσεις Ειδικής Πρόσβασης».

Ο πρώην επικεφαλής της CIA Λίον Πανέτα λέει: «Ανεξάρτητα από το εάν δράστης της επίθεσης είναι η Βόρεια Κορέα, η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν ή το Ισλαμικό Κράτος, κάθε σημείο κρίσης τη σύγχρονη εποχή περιλαμβάνει στοιχεία κυβερνοπολέμου.

Δεν είμαι σίγουρος ότι συνειδητοποιούμε το εύρος της ζημιάς που μπορούν να προκαλέσουν οι περίπλοκοι αυτοί ιοί υπολογιστών, χάρη στην ικανότητά τους να μεταλλάσσονται και να “ταξιδεύουν” από χώρα σε χώρα. Αυτή είναι μία από τις σημαντικότερες απειλές που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή