«Σκοτώστε» τη μεταρρύθμιση Ομπάμα

«Σκοτώστε» τη μεταρρύθμιση Ομπάμα

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σκοτώστε» τώρα τη μεταρρύθμιση Ομπάμα στην ασφάλιση υγείας και αποφασίστε αργότερα με τι θα την αντικαταστήσετε. Αυτή τη συνταγή πρότεινε ο Ντόναλντ Τραμπ στους γερουσιαστές του κόμματός του προκειμένου να ξεπεραστεί το αδιέξοδο που έχει μπλοκάρει την πρώτη, σοβαρή νομοθετική πρωτοβουλία των Ρεπουμπλικανών, καθυστερώντας την προώθηση του εξίσου σημαντικού νομοσχεδίου για τη φορολογική μεταρρύθμιση.

Ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, ήλπιζε ότι μέχρι χθες θα κατάφερνε να γεφυρώσει τις αντιθέσεις στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής του ομάδας, ώστε να εξασφαλίσει τις 50 ψήφους που απαιτούνται για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου. Καθώς κάτι τέτοιο δεν φαινόταν δυνατό, όμως, ο πρόεδρος Τραμπ εισηγήθηκε, μέσω Twitter, μια εναλλακτική λύση: να ακυρωθεί τώρα η μεταρρύθμιση Ομπάμα, που έδωσε ασφαλιστική κάλυψη σε 20 εκατομμύρια ανασφάλιστους Αμερικανούς και να ψηφιστεί σε δεύτερο χρόνο το νομοσχέδιο για το νέο καθεστώς που θα την αντικαταστήσει. Στο μεταξύ, συνεχίζεται η κατακραυγή των μέσων ενημέρωσης, των Δημοκρατικών, αλλά και αρκετών στελεχών των Ρεπουμπλικανών εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ, με αφορμή τις προσωπικού χαρακτήρα φραστικές επιθέσεις του εναντίον δύο τηλεπαρουσιαστών του δικτύου MSNBC, του Τζο Σκάρμπορο και της Μίκα Μπρεζίνσκι, κόρης του πρώην Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ. Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής Πολ Ράιαν, χαρακτήρισε «ανάρμοστο» το tweet του Τραμπ, ενώ η επικεφαλής των Δημοκρατικών στο σώμα, Νάνσι Πελόζι, έκανε λόγο για «ωμό σεξισμό».

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε χαρακτηρίσει «ψυχοπαθή» τον Σκάρμπορο και «χαμηλού δείκτη νοημοσύνης» την Μπρεζίνσκι, προσθέτοντας ότι «αιμορραγούσε άσχημα από λίφτινγκ» όταν τον επισκέφτηκε για να του ζητήσει συνέντευξη στην έπαυλή του, στη Φλόριντα.

Το τηλεοπτικό δίδυμο αποκάλυψε, εξάλλου, ότι είχαν δεχθεί απειλές προκειμένου να ζητήσουν συγγνώμη για την κάλυψη του Αμερικανού προέδρου, αλλιώς ένα ταμπλόιντ θα δημοσίευε αρνητικό ρεπορτάζ εις βάρος τους. Εντάσεις συσσωρεύονται τελευταία στις σχέσεις της κυβέρνησης Τραμπ με την Κίνα. Ο υπουργός Οικονομικών Στιβ Μνούτσιν επέβαλε κυρώσεις σε δύο Κινέζους πολίτες και μία ναυτιλιακή εταιρεία με την κατηγορία ότι βοηθούν το πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας. Από την πλευρά της, η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον εξέφρασε την «αγανάκτηση» του Πεκίνου για την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να πουλήσει όπλα αξίας 1,42 δισ. δολαρίων στην Ταϊβάν και ζήτησε την άμεση ανάκληση της απόφασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή