Κολομβία: Kυβέρνηση και ELN συζητούν την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός

Κολομβία: Kυβέρνηση και ELN συζητούν την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση της Κολομβίας και η οργάνωση ELN ανακοίνωσαν χθες ότι άρχισαν να συζητούν περί μιας διμερούς κατάπαυσης του πυρός, καθώς η τελευταία οργάνωση ανταρτών που συνεχίζει τη δράση της στη χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής εμφανίζεται διατεθειμένη να τερματίσει τις απαγωγές.

«Αρχίσαμε τη συζήτηση για μια εκεχειρία η οποία θα συμπεριλάβει, πέραν της διακοπής των επιθετικών επιχειρήσεων των πλευρών, τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληθυσμό», δήλωσε ο επικεφαλής των διαπραγματευτών του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης, ο Πάμπλο Μπελτράν, μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου των συνομιλιών στο Κίτο του Ισημερινού.

Ήδη από την έναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, τον Φεβρουάριο, οι οποίες έχουν σκοπό να υπάρξει «πλήρης ειρήνη», μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση με την οργάνωση Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), ο ELN είχε απευθύνει έκκληση να τερματιστούν οι εχθροπραξίες με την κήρυξη μιας αμοιβαίας εκεχειρίας.

Όμως ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος απαιτούσε να τερματιστούν ορισμένες πρακτικές των ανταρτών, συγκεκριμένα οι απαγωγές, οι επιθέσεις εναντίον υποδομών και οι εκβιασμοί.

Θα αρχίσουν συζητήσεις για να «εξεταστεί εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να προχωρήσουμε προς μια διμερή κατάπαυση του πυρός (…), τον τερματισμό των εχθροπραξιών», ανέφερε η κυβερνητική αντιπροσωπεία σε μια ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

Ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης και των ανταρτών θα αρχίσει στο Κίτο την 24η Ιουλίου.

Ερωτηθείς από το ραδιοφωνικό δίκτυο Caracol της Κολομβίας αν η συμφωνία αυτή θα συμπεριλάβει τον τερματισμό των απαγωγών και των επιθέσεων εναντίον υποδομών, ο επικεφαλής διαπραγματευτής του ELN απάντησε «αυτό είναι σωστό».

Ο Μπελτράν επέμεινε ότι στόχος των ανταρτών είναι να «αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της σύρραξης στον άμαχο πληθυσμό».

Πρόθεση των ανταρτών είναι να τεθεί σε εφαρμογή η κατάπαυση του πυρός «μερικές ημέρες πριν από την άφιξη της αγιότητάς του (σ.σ. του πάπα Φραγκίσκου) στην Κολομβία», διαβεβαίωσε εξάλλου ο Μπελτράν την υπουργό Εξωτερικών του Ισημερινού, τη Μαρία Φερνάντα Εσπινόσα, με την οποία συναντήθηκε χθες.

Ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας θα επισκεφθεί την Κολομβία στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ο ELN, εμπνευσμένος από την επανάσταση της Κούβας, σχηματίστηκε — όπως και οι FARC — μετά τον ξεσηκωμό των αγροτών στην Κολομβία το 1964. Υπολογίζεται ότι σήμερα διαθέτει περίπου 1.500 μαχητές.

Στην εξαιρετικά περίπλοκη ένοπλη σύρραξη στην Κολομβία ενεπλάκησαν, τον τελευταίο μισό και πλέον αιώνα, περίπου τριάντα οργανώσεις ανταρτών, ακροδεξιών παραστρατιωτικών (επισήμως διαλύθηκαν το 2006), ο στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας. Ο πόλεμος στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 260.000 ανθρώπους, ενώ πάνω από 60.000 άλλοι εξαφανίστηκαν και 7,1 εκατομμύρια πολίτες εκτοπίστηκαν.

(Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή