Στο εδώλιο για το ατύχημα στη Φουκουσίμα

Στο εδώλιο για το ατύχημα στη Φουκουσίμα

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

TOKΙO. Εξι χρόνια μετά την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα, τρία διευθυντικά στελέχη του μοιραίου εργοστασίου της Tokyo Electric Power (ΤΕΡCO) κάθισαν χθες στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Ο διευθυντής και οι δύο υποδιευθυντές του εργοστασίου κατηγορούνται ότι αγνόησαν τις μελέτες οι οποίες είχαν εγκαίρως εντοπίσει κενά στα συστήματα ασφαλείας του εργοστασίου.

Μετά τη διακοπή ρεύματος που προκάλεσε ο σεισμός και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου 2011, το σύστημα ψύξης των τριών αντιδραστήρων τέθηκε εκτός λειτουργίας, οι πυρήνες τους υπερθερμάνθηκαν και εξερράγησαν, με τις ράβδους ραδιενεργού καυσίμου να λιώνουν και τη θανατηφόρα λάβα να εισχωρεί στα υπόγεια των αντιδραστήρων, «καίγοντας» ακόμη και σήμερα οποιαδήποτε μηχανήματα επιχειρήσουν να την προσεγγίσουν. Το μεγαλύτερο ποσό ραδιενέργειας σκορπίστηκε στον Ειρηνικό χάρη στους ευνοϊκούς ανέμους, αλλά παράλληλα δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι των γύρω περιοχών υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Απαντήσεις

Εξι χρόνια αργότερα και ενώ το κατεστραμμένο εργοστάσιο συνεχίζει να εκλύει ραδιενέργεια, η ανάγκη της ιαπωνικής κοινής γνώμης για απαντήσεις παραμένει μεγάλη. «Κανένας δεν έχει κριθεί υπεύθυνος, ούτε έχει γίνει σαφές πώς συνέβη. Πολλοί άνθρωποι έχουν υποφέρει πάρα πολύ, έχει αλλάξει η ζωή τους. Θέλουμε να καταλάβουν οι άνδρες αυτοί πόσος κόσμος νιώθει θλίψη και οργή», είπε μέλος της ομάδας κατοίκων της Φουκουσίμα, που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο του Τόκιο. Στην αίθουσα του δικαστηρίου, οι κατηγορούμενοι Τσουνεχίσα Κατσουμάτα, Σακάε Μούτο και Ιτσίρο Τακεκούρο έσκυψαν ελαφρώς το κεφάλι ζητώντας συγγνώμη «για την τρομακτική ζημιά που υπέστησαν οι κάτοικοι της περιοχής αλλά και η χώρα εξαιτίας του σοβαρού ατυχήματος που προκάλεσε διαρροή ραδιενέργειας».

Σύμφωνα με την εισαγγελία, δεν επρόκειτο για ατύχημα αλλά για αποτέλεσμα βαριάς αμέλειας από την πλευρά των κατηγορουμένων. Ο εισαγγελέας είπε ότι οι μελέτες που προέβλεπαν τσουνάμι ύψους μεγαλύτερου των 10 μέτρων ήταν σε γνώση των διευθυντών του εργοστασίου.

«Δεν έλαβαν μέτρα»

Εκθεση κυβερνητικής επιτροπής που διερεύνησε το ζήτημα των προετοιμασιών για τη φυσική καταστροφή ανέφερε ότι η ίδια η TEPCO έκανε προσομοίωση σεισμού 8,3 Ρίχτερ και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτός θα προκαλούσε τσουνάμι ύψους 15,7 μέτρων. «Παρ’ όλα αυτά, συνέχισαν να λειτουργούν τους αντιδραστήρες, χωρίς να λάβουν το παραμικρό μέτρο», είπε ο εισαγγελέας και πρόσθεσε: «Αν είχαν εκπληρώσει το καθήκον τους στα θέματα της ασφάλειας, το ατύχημα δεν θα είχε συμβεί ποτέ». Η εξαιρετικά σεισμογενής ανατολική ακτή της Ιαπωνίας «έδωσε» τελικά σεισμό 9 Ρίχτερ, ο οποίος όμως δεν ήταν τόσο κοντά στο εργοστάσιο όσο είχε υποθέσει η προσομοίωση, έτσι τα κύματα είχαν ύψος «μόλις» 14 μέτρα. Οι κατηγορούμενοι υποστήριξαν ότι δεν ευθύνονται. «Οταν θυμάμαι την εποχή εκείνη, θεωρώ ότι ήταν αδύνατο να περιμένουμε ένα τέτοιο ατύχημα», είπε ο Μούτο. «Πιστεύω ότι δεν έχω καμία ποινική ευθύνη». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή