Αλλόκοτη επίθεση με πολλά ερωτήματα

Αλλόκοτη επίθεση με πολλά ερωτήματα

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν μια αλλόκοτη επίθεση ενάντια στα κέντρα εξουσίας της Βενεζουέλας. Αστυνομικό ελικόπτερο εμφανίστηκε στον ουρανό και κάποιος από τους επιβαίνοντες πέταξε χειροβομβίδα εναντίον του ανωτάτου δικαστηρίου και άνοιξε πυρ εναντίον του υπουργείου Εσωτερικών. Οι αντάρτες αστυνομικοί ξεδίπλωσαν πανό που αναφερόταν στο άρθρο του συντάγματος το οποίο επιτρέπει τη στάση εναντίον τυράννων.

Αν όμως η επίθεση της Τρίτης ήταν ένα κάλεσμα σε εξέγερση, το αποτέλεσμά της ήταν να προκαλέσει σύγχυση στους ανθρώπους που εδώ και μήνες διαμαρτύρονται κατά της κυβέρνησης και κατά της καταστροφικής οικονομικής κρίσης. Την επόμενη ημέρα, διαδηλωτές εξέφρασαν θαυμασμό για το παράτολμο εγχείρημα, αλλά και απορία σχετικά με το ποιος θα πραγματοποιούσε κάτι τόσο προφανώς καταδικασμένο σε αποτυχία. Η υπόλοιπη αστυνομία δεν έδωσε κανένα δείγμα στήριξης των ανταρτών αστυνομικών.

«Ηθελα να βάλω τα κλάματα», είπε η 46χρονη δασκάλα κολύμβησης Βανέσα Φουρτάδο, που είδε το ελικόπτερο και προς στιγμήν νόμισε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν πάρει το μέρος των διαδηλωτών. Οταν όμως η κυβέρνηση έδειξε ότι χρησιμοποιεί το συμβάν για να εντείνει τις επιθέσεις της κατά των διαδηλωτών, άρχισε να έχει αμφιβολίες. «Ηθελα να είναι αληθινό. Αλλά αναρωτήθηκα αν ήταν στημένο».

Την Τετάρτη δόθηκαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες του ελικοπτέρου σε μπανανοφυτεία. Αλλά οι δράστες ήταν άφαντοι. Το συμβάν υπογραμμίζει τις απογοητεύσεις του κινήματος που διαδηλώνει ακούραστα στη Βενεζουέλα από τον Απρίλιο. Οι ταραχές έχουν κοστίσει τη ζωή πάνω από 70 ανθρώπων, κινητοποιώντας πλήθη χιλιάδων πολιτών επί καθημερινής βάσης και οδηγώντας σε επεμβάσεις της εθνοφρουράς.

Ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο έχει διατάξει τις δυνάμεις ασφαλείας να πυροβολούν με πλαστικές σφαίρες και έχει στείλει εκατοντάδες πολίτες σε στρατοδικεία. Ωστόσο, αντίθετα με ό,τι συνέβη στην Αίγυπτο ή την Τουρκία, ο Μαδούρο δεν έχει διατάξει μέτρα τόσο σκληρής καταστολής, που θα οδηγούσαν σε συντριβή της αντιπολίτευσης.

Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές παραλύουν τακτικά την πρωτεύουσα Καράκας. Ενώ, όμως, οι διαδηλωτές στην Ουκρανία στο απόγειο της εξέγερσής τους ανέτρεψαν την κυβέρνησή τους σε διάστημα λίγων ημερών, οι Βενεζουελάνοι έχουν απέναντί τους έναν πρόεδρο που δεν φαίνεται να πηγαίνει πουθενά.

Η υπόθεση του ελικοπτέρου την Τρίτη άνοιξε τη συζήτηση για μια ένοπλη εξέγερση από το εσωτερικό του κρατικού μηχανισμού. Για την ώρα, πάντως, ένα τέτοιο σενάριο δεν φαίνεται να έχει και πολλές πιθανότητες να γίνει πράξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή