Βρετανία: Πρώτη απεργία σε 50 χρόνια στην Τράπεζα της Αγγλίας

Βρετανία: Πρώτη απεργία σε 50 χρόνια στην Τράπεζα της Αγγλίας

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εργαζόμενοι στην Τράπεζα της Αγγλίας τάχθηκαν με την ψήφο τους υπέρ απεργιακών κινητοποιήσεων για πρώτη φορά εδώ και πάνω από 50 χρόνια, ζητώντας υψηλότερους μισθούς, όπως ανακοίνωσε σήμερα συνδικαλιστικός φορέας, εντείνοντας τις πιέσεις, προκειμένου να τερματιστεί ο αυστηρός έλεγχος στους μισθούς του δημόσιου τομέα στη Βρετανία.

Το Unite, το μεγαλύτερο συνδικάτο της Βρετανίας, ανακοίνωσε ότι οι εργαζόμενοι στα τμήματα συντήρησης και ασφάλειας της 323 ετών τράπεζας θα απεργήσουν για τέσσερις ημέρες, ξεκινώντας από τις 31 Ιουλίου, διαμαρτυρόμενοι για την αύξηση μισθού που τους δόθηκε, η οποία ήταν της τάξεως μόλις του 1%.

Η περίοδος της απεργίας συμπίπτει με την επόμενη συνεδρίαση των αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας για τη νομισματική πολιτική.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δέχεται αυξανόμενες πιέσεις από τους βουλευτές, για να τερματίσει το πλαφόν 1% – που είναι χαμηλότερο του πληθωρισμού – στις μισθολογικές αυξήσεις στο δημόσιο τομέα, κάτι που ισχύει από το 2013 στο πλαίσιο των προσπαθειών για περιορισμό των κρατικών δαπανών.

Αν και αυτό το πλαφόν δεν ισχύει για την ανεξάρτητη Τράπεζα της Αγγλίας, η κεντρική τράπεζα λειτουργεί σε ένα περιβάλλον μισθολογικών περιορισμών για τους αξιωματούχους του δημόσιου τομέα. Μια απεργιακή κινητοποίηση θα έφερνε ενδεχομένως σε δύσκολη θέση την κεντρική τράπεζα, της οποίας οι αξιωματούχοι, οι οποίοι είναι αρμόδιοι για τη χάραξη πολιτικής, έχουν επικεντρωθεί σημαντικά στις προοπτικές για την αύξηση των μισθών.

Εντούτοις, η Τράπεζα, η οποία απασχολεί περίπου 3.600 άτομα, δήλωσε ότι η Unite κάλεσε σε ψηφοφορία περίπου το 2% του εργατικού της δυναμικού.

«Εάν προχωρήσει η απεργία, η Τράπεζα έχει ήδη εκπονήσει σχέδια προκειμένου όλες οι υπηρεσίες να μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν αποτελεσματικά. Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις με την Unite και ελπίζουμε να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα», ανέφερε η Τράπεζα της

Αγγλίας σε ανακοίνωση.

Η Unite δήλωσε ότι κάποιοι εργαζόμενοι της Τράπεζας κερδίζουν λιγότερα από 20.000 λίρες (25.700 δολάρια) το χρόνο, άρα μια αύξηση κατά 1% θα είχε πιθανόν ως αποτέλεσμα να αντιμετωπίσουν οικονομικές δυσκολίες.

Το συνδικάτο κάλεσε το διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας να παρέμβει, λέγοντας ότι θα εξετάσει την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων εάν δεν διευθετηθεί η διαμάχη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή