Συμμετοχή χιλιάδων διαδηλωτών στο G20

Συμμετοχή χιλιάδων διαδηλωτών στο G20

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΜΒΟΥΡΓΟ. Με μαζική πολιτική ανυπακοή σχεδιάζουν να απαντήσουν οι διαδηλωτές στην απαγόρευση των διαδηλώσεων σε περιοχή 38 τετραγωνικών χιλιομέτρων γύρω από τον χώρο διεξαγωγής της συνόδου του G20 την Παρασκευή και το Σάββατο στο Αμβούργο. Οι προετοιμασίες της συνόδου συνεχίζονται με διμερείς συναντήσεις, όπως αυτή που διεξήχθη χθες ανάμεσα στον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν και τον Κινέζο πρόεδρο Σι.

Η απουσία του Σαλμάν

Από τη σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη θα απουσιάζει ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος σχεδίαζε να ταξιδέψει στη γερμανική πόλη μαζί με τον θρόνο του. Δεν είναι γνωστός ο λόγος της ακύρωσης ούτε έχει ανακοινωθεί ποιο μέλος της σαουδαραβικής κυβέρνησης θα ηγηθεί της αποστολής, η οποία έχει κλείσει 160 δωμάτια σε ένα από τα πολυτελέστερα ξενοδοχεία του Αμβούργου. Παρών, αντιθέτως, θα είναι ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, με τις γερμανικές αρχές να τον προειδοποιούν να μην καταχραστεί τη φιλοξενία. Συγκεκριμένα, σημειώνουν ότι δεν είναι επιθυμητή ομιλία του Ερντογάν σε οπαδούς του από τον χώρο του τουρκικού προξενείου.

Περιβαλλοντική πίεση

Στο πρόγραμμα των ηγετών, πέρα από την ξενάγηση στα αξιοθέατα του Αμβούργου, θα βρεθεί και η επίσκεψη στο κέντρο τεκμηρίωσης περιβαλλοντικών και κλιματικών αλλαγών. Πρόκειται για πρωτοβουλία του συζύγου της καγκελαρίου Μέρκελ, στο πλαίσιο των πιέσεων που ασκούν οι 19 χώρες στην εικοστή (τις ΗΠΑ), η οποία αποχώρησε από τη Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή.

Στην άσκηση πίεσης συμβάλλουν και οι δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές που αναμένεται να αψηφήσουν την απαγόρευση των διαδηλώσεων και να εκφράσουν τα αιτήματα για κοινωνική δικαιοσύνη και περιβαλλοντική προστασία στους ηγέτες του G20. Μια πρώτη διαδήλωση, το απόγευμα της Κυριακής, με οργανωτές συνδικάτα και μη κυβερνητικές οργανώσεις, κύλησε ειρηνικά, αν και το ίδιο βράδυ η αστυνομία εισέβαλε σε καταυλισμό διαδηλωτών στη χερσόνησο Εντενβέντερ και κατέσχεσε αντίσκηνα, προκειμένου να μην υπάρχει χώρος στον οποίο καταλύουν μαζικά διαδηλωτές. Περίπου 20.000 αστυνομικοί έχουν μεταβεί στο σημαντικότερο λιμάνι του γερμανικού Βορρά, προκειμένου να διασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή της συνόδου, στην οποία μετέχουν 10.000 σύνεδροι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή