Ερντογάν: Θα φτιάξουμε δικά μας αεροπλανοφόρα

Ερντογάν: Θα φτιάξουμε δικά μας αεροπλανοφόρα

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δέσμευση και την προσήλωσή του στην ιδέα κατασκευής ενός τουρκικού αεροπλανοφόρου υπογράμμισε χθες ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της καθέλκυσης της τελευταίας κορβέτας κλάσης «Αντα» στα ναυπηγεία της Τούζλα, στα περίχωρα της Κωνσταντινούπολης. Ο κ. Ερντογάν είπε ότι «θα φτιάξουμε τα δικά μας αεροπλανοφόρα», δίχως να διευκρινίζει αν θεωρεί το ήδη σχεδιασμένο να παραδοθεί το 2021 «TCG Anadolu» ή κάποιο πλοίο μεγαλύτερης κατηγορίας. Εφόσον ολοκληρωθεί το «Anadolu», θα είναι ένα μέσης κατηγορίας αεροπλανοφόρο, σε μέγεθος παρόμοιο με το ισπανικό «Χουάν Κάρλος Ι», το οποίο μπορεί να μεταφέρει 10 αεροσκάφη, περίπου 1.000 στρατιώτες, ελικόπτερα και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

Σύμφωνα με την άποψη αμυντικών αναλυτών, πιθανότατα ο κ. Ερντογάν δεν αναφερόταν χθες στο «Anadolu», αλλά σε μεγαλύτερου μεγέθους αεροπλανοφόρα. «Ως χώρα που στοχεύει να είναι ανεξάρτητη στον τομέα της άμυνας έως το 2023, πρέπει να κινηθούμε ακόμη ταχύτερα», είπε ο κ. Ερντογάν και συμπλήρωσε ότι «είμαστε υπερήφανοι για την ικανότητά μας να χτίζουμε στρατιωτικά πλοία και κυρίως υποβρύχια». Επισήμανε ότι ήδη δρομολογούνται 14 σχέδια κατασκευής στρατιωτικών πλοίων και ακόμη δέκα θα προστεθούν σε αυτά τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα, αναφέρθηκε στα σχετικά επιτεύγματα, λέγοντας ότι το 2016 η τουρκική αμυντική βιομηχανία ανέπτυξε οπλικά συστήματα αξίας 5 δισ. δολαρίων και εξήγαγε όπλα ύψους 1,6 δισ. δολαρίων.

Ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι η κυβέρνησή του αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη του πολεμικού ναυτικού, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι που αναπτύσσονται στην περιοχή. Συγκεκριμένα είπε ότι τα πλοία που κατασκευάζονται «είναι μια έκφραση της δέσμευσής μας για λύσεις που έχουμε αναπτύξει στον τομέα του ναυτικού, εναντίον των απειλών στην ευρύτερη περιφέρεια (region) της χώρας μας». Η κορβέτα «Kinaliada», που καθελκύστηκε χθες, θα έχει γίνει πλήρως επιχειρησιακή έως το 2019 και είναι η τέταρτη αυτού του τύπου, ενταγμένη στο πρόγραμμα «Εθνικό πλοίο» (MilGem) του τουρκικού πολεμικού ναυτικού. Οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Ερντογάν δεν αποκαλύπτουν μια πραγματικότητα που είναι άγνωστη σε όσους παρακολουθούν τα πράγματα στην Αθήνα. Η τουρκική απόφαση για ανατροπή του ναυτικού ισοζυγίου στο Αιγαίο, αλλά και στον εντεινόμενο ανταγωνισμό στην Ανατολική Μεσόγειο, εντείνει την πίεση και στην Ελλάδα, η οποία διατηρεί μεν το αξιόπλοο και το αξιόμαχο των μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού, διαθέτει όμως πιο γερασμένο στόλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή