Προειδοποίηση του προέδρου Σι στις ΗΠΑ

Προειδοποίηση του προέδρου Σι στις ΗΠΑ

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δυσφορία του Πεκίνου για σειρά πρόσφατων κινήσεων της Ουάσιγκτον που απειλούν να επιδεινώσουν τις διμερείς σχέσεις εξέφρασε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ.

Η προειδοποίηση του Σι ήρθε μία ημέρα μετά τη διέλευση του αμερικανικού αντιτορπιλικού «USS Stethem» από τα χωρικά ύδατα μικρής νήσου στη Νότια Σινική Θάλασσα, την οποία η Κίνα θεωρεί μέρος της εθνικής της επικράτειας. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για «σοβαρή πολιτική και στρατιωτική πρόκληση» εκ μέρους των ΗΠΑ, ενώ το υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε εντατικοποίηση των περιπολιών και άλλα μέτρα «για την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας και ασφάλειας».

Είχαν προηγηθεί άλλα μέτρα της κυβέρνησης Τραμπ που θορύβησαν το Πεκίνο, όπως η επιβολή κυρώσεων σε κινεζική τράπεζα για τις δοσοληψίες της με τη Βόρεια Κορέα, η επικριτική τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα και κυρίως η ανακοίνωση πώλησης όπλων στην Ταϊβάν. Σχετικά με το τελευταίο, η Κίνα κάλεσε τις ΗΠΑ να αναθεωρήσουν την απόφασή τους και να μείνουν πιστές στην πολιτική της «μιας Κίνας».

Κίνα και Ρωσία

Εντελώς διαφορετική τροχιά διανύουν αυτή την περίοδο οι σινορωσικές σχέσεις. Ο Σι Τζινπίνγκ επισκέπτεται από χθες τη Μόσχα, προτού κατευθυνθεί προς τη Γερμανία για τη σύνοδο κορυφής του G20. Χθες το βράδυ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επρόκειτο να παραθέσει επίσημο δείπνο στον υψηλό προσκεκλημένο του. Προτού αναχωρήσει για τη ρωσική πρωτεύουσα, ο Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι Κίνα και Ρωσία αντιτάσσονται από κοινού στην εγκατάσταση αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας (THADD) στη Νότια Κορέα, εκτιμώντας ότι στόχος των ΗΠΑ δεν είναι ο έλεγχος της Βόρειας Κορέας, αλλά η κατασκοπεία και η υπονόμευση της ασφάλειας των δύο χωρών. Μόσχα και Πεκίνο θα λάβουν «τα αναγκαία μέτρα» για να προστατέψουν την ασφάλειά τους, προειδοποίησε ο Κινέζος ηγέτης.

Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε για το πρόβλημα της Βόρειας Κορέας. Από το Τόκιο έγινε γνωστό ότι οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας θα έχουν τριμερή συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του G20 στο Αμβούργο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή