Ο πρώτος ομόφυλος γάμος μεταξύ τριών

Ο πρώτος ομόφυλος γάμος μεταξύ τριών

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν ο αξιωματούχος ο οποίος θα τελέσει τη γαμήλια τελετή πει «και τώρα μπορείς να φιλήσεις τον γαμπρό», ο Βίκτορ Χιούγκο Πράντα θα πρέπει να επιλέξει ποιον θέλει να φιλήσει από τους δύο άνδρες που θα στέκονται στο πλάι του: τον Μανουέλ ή τον Αλεχάντρο.

Η τελετή που θα πραγματοποιηθεί στην Κολομβία μέσα στους επόμενους μήνες, είναι η πρώτη νόμιμη ένωση τριών ανδρών σε ολόκληρο τον κόσμο. «Θέλουμε να κάνουμε κάτι πολύ προσωπικό, δημόσιο», λέει ο Πράντα, που είναι σήμερα 23 χρόνων. «Δεν έχουμε κανένα λόγο να το κρύψουμε. Αντιθέτως, βοηθούμε τους ανθρώπους να κατανοήσουν ότι υπάρχουν διαφορετικοί τύποι αγάπης και οικογένειας».

Οταν ο δημόσιος λειτουργός στο Μεντεγίν υπέγραψε τον περασμένο μήνα την επισημοποίηση της ένωσης ανάμεσα στον Πράντα, τον Μανουέλ Μπερμούντεζ και στον Αλεχάντρο Ροντρίγκεζ, οι τοπικές εφημερίδες μίλησαν για τον πρώτο τριπλό ομοφυλοφιλικό γάμο. Νομικά δεν πρόκειται βέβαια για γάμο, καθώς οι νόμοι της Κολομβίας καθορίζουν τον γάμο ανάμεσα σε δύο άτομα, και έτσι φτάσαμε σε νέα ορολογία. Από τούδε και στο εξής θα πρέπει να αναφερόμαστε σε μία ειδική ένωση. Σύμφωνα με το νομικό κείμενο τα τρία άτομα αποτελούν μία οικογένεια και είναι νόμιμοι σύντροφοι. «Δεν είμαστε απλά τρεις φίλοι που ζουν μαζί. Είμαστε μία οικογένεια που έχουμε σταθερή σχέση. Και πριν να έρθει το νομικό έγγραφο έτσι ήμασταν, αλλά αυτό απλώς το επισημοποιεί», επισημαίνουν οι τρεις άνδρες.

Οι Μπερμούντεζ και Ροντρίγκεζ είναι μαζί τα τελευταία δεκαοκτώ χρόνια και είναι το πρώτο ομόφυλο ζευγάρι στην Κολομβία που είδε την ένωσή του να αναγνωρίζεται επισήμως ήδη από το 2000, δεκαέξι χρόνια πριν από τη νομιμοποίηση του γάμου ομοφυλοφίλων από το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας. Για οκτώ χρόνια στη σχέση συμμετείχε και ο Αλεξ Εϊνσνάντερ Ζαμπάλα, ενώ στη σχέση μπήκε και προ τετραετίας ο Πράντα. Οταν ο Ζαμπάλα πέθανε από καρκίνο του στομάχου, οι τρεις άνδρες κατανόησαν ότι έπρεπε να παλέψουν σκληρά για να αναγνωρισθούν ως νόμιμοι σύντροφοί του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή