Κλιμακώνεται η ένταση Αυστρίας – Ιταλίας για τους συνοριακούς ελέγχους

Κλιμακώνεται η ένταση Αυστρίας – Ιταλίας για τους συνοριακούς ελέγχους

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι προετοιμασίες της Αυστρίας για επαναφορά των συνοριακών ελέγχων και μάλιστα με την αρωγή του στρατού, στα σύνορα με την Ιταλία, ενόψει πιθανής αύξησης προσφυγικών ροών, έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια και αναστάτωση στη Ρώμη.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Μάριο Μινίτι κάλεσε σήμερα στο υπουργείο για εξηγήσεις τον Αυστριακό πρεσβευτή στην Ιταλία Ρενέ Πόλιτσερ, ενώ το κυβερνών ιταλικό Δημοκρατικό Κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντζι ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση τη δρομολόγηση διαδικασίας κατά της Αυστρίας.

Από την πλευρά του, ο κυβερνήτης της ιταλικής επαρχίας του Νοτίου Τιρόλου Άρνο Κομπάτσερ, ο οποίος πρόσκειται στο συγκυβερνών στην Αυστρία, με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του υπουργού Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, συνδέει με τον προεκλογικό αγώνα για τις πρόωρες αυστριακές βουλευτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου, την απόφαση του Σοσιαλδημοκράτη Αυστριακού υπουργού Άμυνας Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ, για την ανάπτυξη 750 στρατιωτών στα αυστροιταλικά σύνορα.

Ο Ντόσκοτσιλ, επιβεβαιώνοντας σήμερα το μεσημέρι στην δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία πως ενόψει της εκ νέου αύξησης του αριθμού των προσφύγων θα ενεργοποιηθούν «πολύ σύντομα» οι συνοριακοί έλεγχοι προς την Ιταλία και θα ζητηθεί η αποστολή αρωγής του αυστριακού ομοσπονδιακού στρατού, τόνισε πως με τον τρόπο αυτό στέλνεται όχι μόνον ένα μήνυμα προς την Ιταλία αλλά κυρίως «ένα σαφές σινιάλο προς τις Βρυξέλλες», ότι η Βιέννη θέλει να είναι προετοιμασμένη ανάλογα, εάν οξυνθεί η κατάσταση στην Ιταλία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για την προστασία των συνόρων προς την Ιταλία θα διατεθούν συνολικά 750 στρατιώτες οι οποίοι, σε περίπτωση συναγερμού από το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών θα βρίσκονται στα σύνορα σε πλήρη ετοιμότητα, εντός τριών ημερών.

Ήδη χθες Δευτέρα, το αυστριακό υπουργείο Άμυνας είχε προβεί στη μετακίνηση βαρέως υλικού στο Τιρόλο, συμπεριλαμβανομένων και τεσσάρων τεθωρακισμένων οχημάτων προς τον αποκλεισμό δρόμων στην περιοχή των συνόρων.

Η Αυστρία ελέγχει έως τώρα μόνον τα σύνορά της προς την Ουγγαρία, αλλά προετοιμάζεται εδώ και καιρό για έναν αποκλεισμό του «Περάσματος Μπρένερ» στα σύνορα με την Ιταλία, ωστόσο εξακολουθεί να μην υπάρχει μία σχετική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως επισήμανε σε αποψινές δηλώσεις της στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), η εκπρόσωπος του Ευρωπαίου Επιτρόπου Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου, η Επιτροπή δεν έχει ενημερωθεί επίσημα για τα σχέδια του Αυστριακού υπουργού Άμυνας, τα οποία πληροφορήθηκε μόνον από τα μέσα ενημέρωσης.

Σε διευκρινίσεις ότι οι συνοριακοί έλεγχοι απλώς συζητούνται και δεν υπάρχει ακόμη μία εντολή για κλείσιμο των συνόρων, προέβη σε δηλώσεις του επίσης σήμερα το μεσημέρι στην Αυστριακή Ραδιοφωνία ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα, του Λαϊκού Κόμματος.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ιταλία διευκολύνει την προσπέλαση μεταναστών προς την Αυστρία, ωστόσο, όπως τόνισε, η Ρώμη θα αρχίσει να μεταφέρει πρόσφυγες από τη Σικελία στην ενδοχώρα και το γεγονός αυτό οδήγησε τα αυστριακά υπουργεία στην ανάληψη «όλων των μέτρων και προετοιμασιών».

Τα σχέδια του Αυστριακού υπουργού Άμυνας για την ανάπτυξη στρατιωτών στα αυστροιταλικά σύνορα στηρίζει πλήρως με σημερινές δηλώσεις του ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών και νέος αρχηγός του συγκυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, τονίζοντας πως η Αυστρία, σε περίπτωση ενός μαζικού κύματος προσφύγων, θέλει να «προστατέψει» τα σύνορα στο Μπρένερ.

Κατά την άποψη του Κουρτς, ο οποίος επικρίνεται επανειλημμένα για τις σκληρές του θέσεις στο προσφυγικό – ιδιαίτερα ενόψει των πρόωρων εκλογών στις οποίες επιδιώκει να αναδειχθεί νικητής– οι προετοιμασίες για τους συνοριακούς ελέγχους είναι όχι μόνον σωστές αλλά και αναγκαίες, και επίσης, όπως υποστηρίζει, είναι έντιμο να ειπωθεί τώρα στην Ιταλία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι «ετοιμαζόμαστε να προστατεύουμε τα σύνορά μας στο Μπρένερ, εάν αυτό είναι απαραίτητο».

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή