Οι «γροθιές» του Τραμπ στο CNN προκαλούν επικρίσεις και ανησυχία

Οι «γροθιές» του Τραμπ στο CNN προκαλούν επικρίσεις και ανησυχία

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα 28 δευτερόλεπτα που συγκλόνισαν τον θαυμαστό κόσμο του Twitter την Κυριακή το απόγευμα ήταν ένα meme, ένα μονταρισμένο βίντεο δηλαδή που έδειχνε τον Ντόναλντ Τραμπ να παλεύει και να γρονθοκοπεί έναν τύπο, του οποίου το κεφάλι στο τέλος αντικαταστάθηκε από το λογότυπο του CNN. Μόνο που αντί για CNN τα αρχικά ήταν FNN, ήτοι Fraud News Network, στα ελληνικά «Δίκτυο Κατασκευασμένων Ειδήσεων».

Κι αν ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε στους επικριτές του ότι το επίμαχο ποστ και οι γενικότερες επιθέσεις στα ΜΜΕ είναι μια ανορθόδοξη μεν, «σύγχρονα προεδρική» δε, χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, πολλοί ήταν εκείνοι που είδαν ομοιότητες με τον προπαγανδιστικό μηχανισμό του Αδόλφου Χίτλερ και του Γιόζεφ Γκέμπελς. Η δαιμονοποίηση του Τύπου ήταν όντως κεντρική στρατηγική του ναζιστικού επικοινωνιακού επιτελείου. Το βίντεο καθεαυτό είναι δημιουργία ενός ρατσιστή και αντισημίτη χρήστη της πλατφόρμας Reddit, στην οποία είχε γράψει πρόσφατα ότι όταν βρίσκεται στο Παρίσι κουβαλάει πάντα μαζί του ένα μαχαίρι σε περίπτωση που χρειαστεί να εξουδετερώσει κάποιον μουσουλμάνο. Μόλις τρεις εβδομάδες νωρίτερα, στο ίδιο φόρουμ, είχε ποστάρει φωτογραφίες δημοσιογράφων του CNN με το άστρο του Δαβίδ δίπλα τους, υπονοώντας ότι είτε είναι Εβραίοι είτε ελέγχονται από αυτούς. Το πρόβλημα είναι ότι και το ίδιο το CNN υπέπεσε σε ένα σφάλμα, «δικαιώνοντας» στα μάτια των υποστηρικτών του την οργή του Τραμπ. Το ειδησεογραφικό δίκτυο δημοσιοποίησε ανακριβές ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα του σχετικά με την υποτιθέμενη συνάντηση του συνεργάτη του Τραμπ, Αντονι Σκαραμούτσι και ενός στελέχους ρωσικού επενδυτικού fund. Λίγες ώρες μετά την ανάρτηση, το CNN την απέσυρε, ζήτησε συγγνώμη από τον ίδιο τον Σκαραμούτσι, ενώ οι τρεις δημοσιογράφοι που υπέγραφαν την έρευνα υπέβαλαν την παραίτησή τους.

«Μη γελάτε που ο Τραμπ κοινοποίησε το βίντεο με την πάλη κατά του CNN. Είναι βίαιο, τρομακτικό και λάθος», έγραψε ο βρετανικός «Ιντεπέντεντ» και τόνισε ότι αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για να μην είναι ευπρόσδεκτος στη Βρετανία, παρά τις φήμες ότι θα μπορούσε να πραγματοποιήσει μια μυστική επίσκεψη στη χώρα στα τέλη του μήνα. Το meme, το οποίο φιλοξενήθηκε και στον επίσημο λογαριασμό του Αμερικανού προέδρου στο Τουίτερ (@POTUS) αντιμετωπίστηκε με έκπληξη, επικρίσεις και ανησυχία.

Πολλοί δημοσιογράφοι το αποκήρυξαν χαρακτηρίζοντας επικίνδυνη την εξιδανίκευση της βίας, αφού θα μπορούσε να πυροδοτήσει απειλές ή ακόμη και επιθέσεις εναντίον εργαζομένων στα ΜΜΕ. «Η βία και η βίαιη απεικόνιση για την κατατρομοκράτηση του Τύπου πρέπει  να  απορριφθεί»,  σχολίασε η επικεφαλής της μειοψηφίας στην αμερικανική βουλή, Νάνσι Πελόσι.

Ιστορικοί και πολιτικοί επιστήμονες που έχουν μελετήσει σε βάθος χρόνου τις εκάστοτε συγκρούσεις Αμερικανών προέδρων με την τέταρτη εξουσία, εκτιμούν ότι πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο που υπερβαίνει κατά πολύ τη γνωστή δυσαρέσκεια του Ρίτσαρντ Νίξον από τη μεταχείριση που του επιφύλασσαν οι δημοσιογράφοι.

«Ο πιο ανώριμος πολιτικός»

«Ετσι τελειώνει η δημοκρατία;», είχε αναρωτηθεί σε άρθρο του στο London Review of Books ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Κέιμπριτζ, Ντέιβιντ Ράνσιμαν. «Ο Τραμπ είναι ένα παιδί, ο πιο ανώριμος πολιτικός που έχω συναντήσει στη ζωή μου. Ο γονιός σε αυτήν τη σχέση είναι το αμερικανικό κράτος, που επιτρέπει στους ψηφοφόρους να κάνουν λίγο φασαρία και να συμμαχήσουν με τον χειρότερο μαθητή στην τάξη, γνωρίζοντας ότι οι ενήλικοι θα είναι πάντα εκεί για να μαζέψουν τα σπασμένα. Αυτό είναι το αληθινό ρίσκο. Δεν είναι δυνατό να συνεχιστεί αυτή η συμπεριφορά χωρίς να φθαρεί ο βασικός μηχανισμός δημοκρατικής διακυβέρνησης», προέβλεπε τον περασμένο Δεκέμβριο λίγο μετά την εκλογή του Τραμπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή