Εκτόξευση με στόχο τις ΗΠΑ

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του για το 2017, ο νεαρός ηγέτης της Β. Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, ανακοίνωνε ότι οι προετοιμασίες για εκτόξευση διηπειρωτικού πυραύλου της χώρας του, ικανού να πλήξει τις Ηνωμένες Πολιτείες, βρίσκονταν «στο τελευταίο στάδιο». Την επομένη, ο Ντ. Τραμπ καθησύχασε μέσω Twitter τους ομοεθνείς του ότι κάτι τέτοιο «δεν πρόκειται να συμβεί». Αρκετοί πολιτικοί και αναλυτές διερωτήθηκαν τότε από πού προερχόταν η βεβαιότητα του εκλεγμένου προέδρου και πώς εννοούσε να εμποδίσει την Πιονγιάνγκ – χωρίς να πάρουν απάντηση.

Το ίδιο ερώτημα ακούγεται πολύ πιο δυνατά από χθες. Λίγες ώρες προτού οι Αμερικανοί γιορτάσουν με μπάντες, πυροτεχνήματα και χοτ ντογκ την εθνική εορτή της 4ης Ιουλίου, η τηλεόραση της Βόρειας Κορέας διέκοπτε το πρόγραμμά της για να ανακοινώσει μια έκτακτη είδηση: την εκτόξευση βαλλιστικού, διηπειρωτικού πυραύλου, ικανού να πλήξει τις ΗΠΑ. Στο βίντεο που ακολούθησε, εμφανιζόταν ο Κιμ να παρακολουθεί με κιάλια την εκτόξευση του πυραύλου, ο οποίος (υποτίθεται ότι) έφτασε σε ύψος 2.802 χλμ., διήνυσε απόσταση 933 χλμ. και έπεσε στη Θάλασσα της Ιαπωνίας.

Τόσο ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μουν Τζάε-Ιν, όσο και το ρωσικό υπουργείο Αμυνας αμφισβήτησαν τους διθυραμβικούς ισχυρισμούς της Πιονγιάνγκ, συμπίπτοντας στην εκτίμηση ότι επρόκειτο, στην πραγματικότητα, περί πυραύλου μέσου βεληνεκούς, ο οποίος, σύμφωνα με τη Μόσχα, έφτασε σε ύψος μόλις 535 χλμ. και διήνυσε απόσταση 510 χλμ. Σε κάθε περίπτωση, είναι καθολική η εκτίμηση ότι η Πιονγιάνγκ δεν διαθέτει επί του παρόντος την ικανότητα να πλήξει την αμερικανική επικράτεια. Κάτι τέτοιο θα απαιτούσε όχι μόνο πυραύλους με βεληνεκές τουλάχιστον 8.000 χλμ., αλλά και ικανότητα μεγάλης συμπύκνωσης της πυρηνικής κεφαλής, όπως και υλικά τελευταίας γενεάς που θα επιτρέψουν την ασφαλή έξοδο και επάνοδο του πυραύλου στη γήινη ατμόσφαιρα.

Παρ’ όλα αυτά, η χθεσινή εκτόξευση μαρτυρεί ότι η Βόρεια Κορέα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στο πυραυλικό της πρόγραμμα, κάτι που ασφαλώς θα απασχολήσει τους διεθνείς ηγέτες στη σύνοδο κορυφής του G20, στο Αμβούργο, το επόμενο διήμερο. Χθες, τα υπουργεία Εξωτερικών, Ρωσίας και Κίνας αποδοκίμασαν την πυραυλική εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα, όπως και την προγραμματισμένη εγκατάσταση αντιπυραυλικών συστημάτων στη Νότια Κορέα από τις ΗΠΑ. Πεκίνο και Μόσχα πρότειναν έναν οδικό χάρτη για την ομαλοποίηση της κατάστασης στην κορεατική χερσόνησο, με πάγωμα του πυραυλικού και πυρηνικού προγράμματος της Πιονγιάνγκ, όπως και των αμερικανικών γυμνασίων που ανεβάζουν την ένταση στην περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή