Αγανάκτηση Ιταλίας για τους πρόσφυγες

Αγανάκτηση Ιταλίας για τους πρόσφυγες

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Λεονταρισμούς από τους βόρειους γείτονές της αντί για τη βοήθεια που ζήτησε εισπράττει η Ιταλία, η οποία φέτος το καλοκαίρι σηκώνει το κύριο βάρος των προσφυγικών ροών στην Ευρώπη. Η Ρώμη κάλεσε χθες τον Aυστριακό πρέσβη να δώσει εξηγήσεις, έπειτα από τη δήλωση του υπουργού Αμυνας της Αυστρίας Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ ότι πρόκειται να αναπτυχθεί στρατός στα σύνορα για την αποτροπή εισόδου προσφύγων από τα αλπικά περάσματα που τη χωρίζουν από την Ιταλία.

Παράλληλα όμως, σε μια ένδειξη της προεκλογικής σύγχυσης που επικρατεί στη χώρα, καθώς οι βουλευτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου πλησιάζουν, ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα είπε ότι δεν συντρέχει λόγος να αλλάξει κάτι στα αλπικά περάσματα. «Πρόκειται για μια αδικαιολόγητη πρωτοβουλία άνευ προηγουμένου, που, αν δεν διορθωθεί αμέσως, θα έχει αναπόφευκτα συνέπειες για τη συνεργασία επί θεμάτων ασφαλείας», είπε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Μάρκο Μινίτι.

Σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας της Αυστρίας, τέσσερα τεθωρακισμένα οχήματα ικανά να κλείνουν δρόμους βρίσκονται ήδη στην περιοχή των συνόρων, ενώ υπάρχουν σχέδια για την ανάπτυξη 750 στρατιωτών σε διάστημα 72 ωρών, σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη. «Δεν πρόκειται για τανκς», σημείωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου. «Είναι τεθωρακισμένα χωρίς όπλα που σκοπό έχουν να κλείνουν δρόμους». 

Την Κυριακή, η Ιταλία είχε ζητήσει από άλλες ευρωπαϊκές χώρες να υποδεχθούν αυτές κάποια από τα καράβια των προσφύγων και μεταναστών που αναχωρούν από τη Λιβύη με κατεύθυνση την Ευρώπη. Από τις αρχές του χρόνου και έως προχθές Δευτέρα 3 Ιουλίου, είχαν φθάσει στις ακτές της Ιταλίας 85.183 πρόσφυγες και μετανάστες που διασώθηκαν από την κεντρική Μεσόγειο, αντί 71.279 την ίδια περίοδο πέρυσι. Τα αποτελέσματα της έκτακτης συνόδου που πραγματοποιήθηκε για το θέμα την Κυριακή ανάμεσα στους υπουργούς Εσωτερικών της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας χαρακτηρίστηκαν απογοητευτικά από τον ιταλικό Τύπο. Νωρίτερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζεντιλόνι είχε θυμίσει ότι και στην Ιταλία η πολιτική εξίσωση είναι περίπλοκη. «Οι μεταναστευτικές ροές δεν θα σταματήσουν αν δεν υπάρξει βοήθεια. Ο κίνδυνος είναι να θριαμβεύσουν στις επόμενες εκλογές οι λαϊκιστές», είπε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή