Αποκτά ρωσικούς S-400 η Τουρκία

Αποκτά ρωσικούς S-400 η Τουρκία

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κύβος ερρίφθη και η Τουρκία, χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, θα αγοράσει από τη Ρωσία πυραύλους S-400 για να καλύψει τις άμεσες ανάγκες της στον τομέα της αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας. Αυτό ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Αμυνας της χώρας, Φικρί Ισίκ, προσθέτοντας ότι η οικονομική πλευρά της συμφωνίας εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τη Μόσχα και ότι η οριστική κατάληξη αναμένεται να επικυρωθεί από τις δύο πλευρές την ερχόμενη εβδομάδα.

Σε πιο μεσοπρόθεσμη βάση, η Τουρκία θα αναπτύξει το δικό της σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, σε συνεργασία με τη Γαλλία και την Ιταλία, προσέθεσε ο Φικρί Ισίκ, διευκρινίζοντας ότι θα πρόκειται για συμπαραγωγή και όχι για αγορά οπλικών συστημάτων. Για το ίδιο ζήτημα, η Αγκυρα συνομιλεί και με την Ουάσιγκτον, δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος, στη διάρκεια συνέντευξης στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber.

Στο μεταξύ, ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επικεφαλής του κεμαλικού κόμματος CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, προσέφυγε στην ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη εναντίον του αμφιλεγόμενου δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου. Στην 20ή ημέρα της μεγάλης «Πορείας για τη Δικαιοσύνη», που ξεκίνησε από την Αγκυρα με τελικό προορισμό την Κωνσταντινούπολη, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου υπέγραψε προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εναντίον της απόφασης της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής να θεωρήσει έγκυρα πολλά ασφράγιστα ψηφοδέλτια. Στις σχετικές δηλώσεις του από το Ιζμίτ (Νικομήδεια) υποστήριξε ότι «η Τουρκία μετατρέπεται ταχύτατα σε μονοκομματικό κράτος, καθώς όλοι οι θεσμοί γίνονται βραχίονες ενός πολιτικού κόμματος».

Από τη Δευτέρα, στην πορεία του κεμαλικού ηγέτη και των οπαδών του προστέθηκαν ακτιβιστές του αριστερού, φιλοκουρδικού κόμματος HDP, υπακούοντας σε έκκληση της φυλακισμένης συναρχηγού του, Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ. Το γεγονός αυτό προκάλεσε αίσθηση, δεδομένου ότι οι κεμαλικοί υπήρξαν παραδοσιακά σκληροί διώκτες των Κούρδων, αλλά η κοινή αντιπαλότητα απέναντι στο καθεστώς Ερντογάν φαίνεται ότι σε αυτή τη φάση υπερισχύει.

Η «Πορεία για τη Δικαιοσύνη» ξεκίνησε στις 15 Ιουνίου ύστερα από την πρωτοφανή απόφαση δικαστηρίου να οδηγήσει στη φυλακή τον βουλευτή του CHP Ενίς Μπερμπέρογλου, ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 25 χρόνων με την κατηγορία ότι διοχέτευσε στον Τύπο βίντεο που έδειχνε Τούρκους ενστόλους να μεταφέρουν όπλα στη Συρία. Η πορεία αναμένεται να ολοκληρωθεί την Κυριακή, με μια τεράστια συγκέντρωση στη φυλακή όπου κρατείται ο Μπερμπέρογλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή