Η ιδεολογική αποσύνθεση που απειλεί τον κήπο της Μισέλ Ομπάμα

Η ιδεολογική αποσύνθεση που απειλεί τον κήπο της Μισέλ Ομπάμα

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόλις ένας χρόνος έχει περάσει από τότε που η τέως Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών φύτευε για τελευταία φορά τον κήπο τον οποίο είχε δημιουργήσει στη νότια πλευρά του Λευκού Οίκου. Στην τελευταία ανοιξιάτικη σπορά, η Μισέλ Ομπάμα συνοδευόταν από την 10χρονη μαθήτρια από τη Νέα Ορλεάνη, Τσάλα Κόλμπερ, η οποία τη διαβεβαίωνε ότι το έδαφος ήταν γόνιμο. Αυτού του είδους οι συζητήσεις ήταν που ενθάρρυναν την προσπάθεια της Πρώτης Κυρίας να τονίσει την ανάγκη υιοθέτησης ορθών συνηθειών από τα παιδιά σχετικά με τη διατροφή τους.

Σήμερα, με την εγκατάσταση της νέας προεδρικής οικογένειας στον Λευκό Οίκο, ο κήπος της κ. Ομπάμα απειλείται. Αρκετοί υπέρμαχοι της εκστρατείας ενημέρωσης της Μισέλ Ομπάμα για τις σωστές συνήθειες στη διατροφή των νέων και τον περιορισμό της παιδικής παχυσαρκίας θεωρούν ότι ο κήπος, ο οποίος αποτέλεσε τη βάση της καμπάνιας αυτής, δύσκολα θα μείνει αλώβητος από την αλλαγή στην προεδρία. Αλλωστε, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έχει προχωρήσει στην αναίρεση όλων σχεδόν των νομοθετημάτων της προηγούμενης προεδρίας που στόχευαν στην πιο υγιεινή διατροφή των παιδιών.

Παρ’ όλα αυτά η στήριξη του κήπου από τους πολίτες είναι ιδιαίτερα θερμή. Αρκετοί από αυτούς είναι ιδιαίτερα δημιουργικοί στις μεθόδους που εφαρμόζουν προκειμένου να τον διασώσουν. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του επιχειρηματία Τζορτζ Μπολ, ο οποίος είναι βασικός δωρητής του κήπου και ασκεί πίεση στην Πρώτη Κυρία να ασχοληθεί ενεργά μαζί του. Ο κ. Μπολ σχεδιάζει να φέρει στον κήπο το κόκκινο κρεμμύδι Ράκα, ένα σπάνιο σλοβενο-αιγυπτιακό υβρίδιο, το οποίο καλλιέργησε πρώτος ο παππούς της Μελάνια Τραμπ στη Σλοβενία στη φάρμα της οικογένειας όπου εργαζόταν η μητέρα της. Η κίνηση αυτή στοχεύει στη συγκίνηση της Πρώτης Κυρίας ώστε ν’ ασχοληθεί με τον κήπο, αντιμετωπίζοντάς τον ως «ένα κομμάτι της πατρίδας της, το οποίο ανθεί στον κήπο του σπιτιού της».

Παράλληλα, η οικονομική στήριξη είναι σημαντική. Τον Οκτώβριο του 2016 δωρήθηκαν από την εταιρεία της οποίας προΐσταται ο κ. Μπολ 2,5 εκατ. δολ. ώστε να εξασφαλιστεί η συντήρηση του κήπου για αρκετά ακόμη χρόνια. Kαθίσταται σαφές ότι η απoσύνθεση που απειλεί τον κήπο δεν είναι ούτε φυσική ούτε οικονομική. Είναι ιδεολογική. Στο παρελθόν, η ενεργή συμμετοχή της Μισέλ Ομπάμα στη συντήρηση του κήπου αλλά και στην αξιοποίηση των καρπών αποτελούσε ένα ισχυρό μήνυμα. Συνέβαλε στην αλλαγή του τρόπου με τον οποίο χιλιάδες παιδιά αντιλαμβάνονταν τον εαυτό τους και στο να αλλάξει τις διατροφικές συνήθειες μιας ολόκληρης γενιάς. Τελικά, ο κήπος στόχευε στην προβολή μιας υγιεινής δίαιτας. Για να επιτύχει τον στόχο της η ίδια η Μισέλ Ομπάμα προσκαλούσε διάφορα σχολεία ώστε να τη βοηθήσουν στην καλλιέργεια και στη συντήρησή του, ενώ ό,τι παρήγαγε είτε χρησιμοποιούνταν στην κουζίνα του Λευκού Οίκου είτε δωριζόταν σε ιδρύματα.

«Ελλειψη προτεραιοτήτων»

Στον αντίποδα, η νέα Πρώτη Κυρία δεν δείχνει διατεθειμένη να συνεχίσει την παράδοση αυτή. Από τη μια, η νέα προεδρία αναθεωρεί τη δέσμευση για τον εκπαιδευτικό και φιλανθρωπικό χαρακτήρα του κήπου. Από την άλλη, για πρώτη φορά η καλλιέργεια γίνεται αποκλειστικά από τη φρουρά του κήπου. Την ίδια στιγμή, ιθύνοντες των σχολικών προγραμμάτων τα οποία προσκαλούνταν τακτικά από την Πρώτη Κυρία, δηλώνουν ότι η νέα ένοικος του Λευκού Οίκου δεν έχει έρθει σε επαφή μαζί τους και σύμφωνα με εκτιμήσεις τους δεν σχεδιάζει να προσκαλέσει μαθητές στον κήπο στο μέλλον. Κάτι τέτοιο υπονομεύει τον ρόλο του κήπου ως παράδειγμα για μικρούς και μεγάλους.

Αρκετοί ειδικοί, πάντως, αποδίδουν τη στάση αυτή σε «έλλειψη προτεραιοτήτων» από την Πρώτη Κυρία. Αλλωστε, η Μελάνια Τραμπ είναι μέρος μιας κυβέρνησης η οποία φιλοδοξεί να καταργήσει τα δωρεάν γεύματα σε σχολεία όπου φοιτούν μαθητές από τα κατώτερα οικονομικά στρώματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή