Ο Μελανσόν καλεί σε διαδηλώσεις κατά Μακρόν

Ο Μελανσόν καλεί σε διαδηλώσεις κατά Μακρόν

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πανεθνική ημέρα διαμαρτυρίας κήρυξε την 12η Ιουλίου ο ηγέτης της γαλλικής ριζοσπαστικής Αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν, καλώντας τους πολίτες να διαδηλώσουν εναντίον των σχεδίων της νέας κυβέρνησης για περικοπές δημοσίων δαπανών, απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και φοροαπαλλαγές προς όφελος των επιχειρήσεων.

«Καλώ τους φίλους μας σε όλα τα σημεία της χώρας να οργανώσουν πορείες τη 12η Ιουλίου», δήλωσε ο Μελανσόν, ηγέτης του κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία που αναδείχθηκε πρώτη δύναμη της Αριστεράς στις πρόσφατες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, ξεπερνώντας το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV, ο Μελανσόν άσκησε δριμεία κριτική στον νέο πρόεδρο της χώρας, Εμ. Μακρόν, κατηγορώντας τον ότι «έχει αποκτήσει εθισμό με την παντοδυναμία του» και ότι «πιστεύει πως μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα με τη δύναμη». Σε άλλες δηλώσεις του, επέκρινε τον Γάλλο πρόεδρο για την επιλογή του να προσκαλέσει στο Παρίσι τον Αμερικανό ομόλογό του Ντ. Τραμπ στην εθνική εορτή της 14ης Ιουλίου. Ο Ζαν- Λικ Μελανσόν υποστήριξε ότι το να προσκληθεί, την ημέρα που οι Γάλλοι γιορτάζουν τη μεγάλη τους επανάσταση, ένας Αμερικανός πρόεδρος τόσο επιθετικός απέναντι στον υπόλοιπο κόσμο και το περιβάλλον, αποτελεί «πράξη ΝΑΤΟϊκής υποτέλειας».

Πέραν των επικρίσεων από την πλευρά της αριστερής αντιπολίτευσης, ο Εμ. Μακρόν εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τη γενικευμένη δυσπιστία της πλειονότητας των Γάλλων για τον ίδιο και την κυβέρνησή του. Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Harris έδειξε ότι μόλις το 26% των ερωτηθέντων πείστηκε από την ομιλία Μακρόν ενώπιον του Κογκρέσου, τη Δευτέρα. Αντίστοιχο (27%) ήταν το ποσοστό εκείνων που πείστηκαν από τις προχθεσινές προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ στην Εθνοσυνέλευση. Χθες ο Εμανουέλ Μακρόν δέχθηκε στο Μέγαρο των Ηλυσίων τον Ριάντ Χιτζάμπ, επικεφαλής του κυριότερου συνασπισμού της συριακής αντιπολίτευσης, που συμμετέχει στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις της Γενεύης. Ο Γάλλος πρόεδρος δεσμεύτηκε να εμπλακεί προσωπικά στις διαπραγματεύσεις και προσπάθησε να μετριάσει τις εντυπώσεις από προηγούμενη τοποθέτησή του, όπου δήλωσε ότι η αποχώρηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ Ασαντ από την εξουσία δεν μπορεί πλέον να θεωρείται προϋπόθεση για την υπέρβαση της κρίσης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή