Στις γερμανικές αρχές τα Panama Papers έναντι 5 εκατ. ευρώ

Στις γερμανικές αρχές τα Panama Papers έναντι 5 εκατ. ευρώ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ. Στα χέρια των γερμανικών αρχών, αντί αντιτίμου 5 εκατ. ευρώ, πέρασαν 11,5 εκατ. έγγραφα της δικηγορικής εταιρείας Mossack Fonseca του Παναμά, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη το κρατίδιο της Εσσης. Η εξέταση της κολοσσιαίας βάσης δεδομένων θα επιτρέψει στις γερμανικές φορολογικές αρχές να ανακτήσουν διαφυγόντα έσοδα και στις γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους για τις νόμιμες ή μη δραστηριότητες 430.000 κατόχων υπεράκτιων εταιρειών και δικαιούχων καταπιστευμάτων (τραστ) από ολόκληρο τον κόσμο.

Τα έγγραφα, γνωστά ως Panama Papers, παραδόθηκαν πέρυσι από άγνωστο πληροφοριοδότη στη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), η οποία τα εξέτασε και προχώρησε, με βάση αυτά, σε καταιγισμό δημοσιευμάτων. Για λόγους προστασίας των πηγών, οι εμπλεκόμενοι δημοσιογραφικοί οργανισμοί δεν μοιράστηκαν τα έγγραφα με τις Αρχές.

Τις έρευνες θα συντονίσει η γενική εισαγγελία της Φρανκφούρτης, ενώ η φορολογική διοίκηση του κρατιδίου της Εσσης έχει συστήσει ειδικό κέντρο για την ψηφιοποίηση, την κατηγοριοποίηση και την ανάλυση των εγγράφων. «Τώρα θα διαπιστώσουμε, με ενδελεχή ερευνητική εργασία, πόσο χρήσιμα είναι τα στοιχεία αυτά από φορολογικής πλευράς», είπε ο Χριστιανοδημοκράτης υπουργός Οικονομικών της Εσσης, Τόμας Σέφερ. Ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών στο κρατίδιο, Τόρστεν Σέφερ-Γκίμπελ, χαρακτήρισε ευπρόσδεκτη την αγορά των εγγράφων και σημείωσε ότι πρόκειται για δραματική αλλαγή σε σχέση με τη στάση που κρατούσαν έως τώρα οι αρχές του κρατιδίου. Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, ο Σέφερ-Γκίμπελ απέδωσε την αλλαγή αυτή στην πολιτική πίεση που δέχεται το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα για το θέμα, ενόψει και των ομοσπονδιακών εκλογών του Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, οι αρχές της Εσσης δήλωσαν πρόθυμες να μοιραστούν τη βάση δεδομένων με τις αρχές άλλων κρατιδίων και κρατών που θα ήθελαν να συμμετάσχουν στο κόστος απόκτησής τους. Τα Panama Papers έχουν ήδη τροφοδοτήσει εκατοντάδες έρευνες της Δικαιοσύνης και των φορολογικών αρχών σε όλο τον κόσμο, ενώ προκάλεσαν την παραίτηση του πρωθυπουργού της Ισλανδίας, ο οποίος αποκαλύφθηκε ότι επωφελείτο προσωπικά, ως επενδυτής, από πολιτικές αποφάσεις που λάμβανε επικαλούμενος το δημόσιο συμφέρον. Εκεί έγκειται η εκρηκτική πολιτική αξία των Panama Papers: η μυστικότητα που προσέφερε το δικηγορικό γραφείο του Παναμά δεν διευκολύνει μόνον τη φοροδιαφυγή π.χ. πολυεθνικών επιχειρήσεων ή διάσημων ποδοσφαιριστών, αλλά και την απόκρυψης καίριας σημασίας περιουσιακών στοιχείων δημοσίων λειτουργών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή