Γερμανία: «Συναντήσεις κορυφής» πριν τη Συνόδο της G20 στο Αμβούργο

Γερμανία: «Συναντήσεις κορυφής» πριν τη Συνόδο της G20 στο Αμβούργο

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της ομάδας των G20 στο Αμβούργο γίνονται σήμερα διμερείς συναντήσεις ηγετών, οι οποίες αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα για την επιτυχία της. Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, oι σημερινές συναντήσεις, λίγες ώρες πριν ανοίξει επίσημα η αυλαία της Συνόδου Κορυφής της G20 στο Αμβούργο, θα μπορούσαν να είναι καθοριστικής σημασίας για την έκβαση των διήμερων εργασιών της.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προγραμματίζει συνάντηση νωρίς το απόγευμα με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ καιστόχος της είναι να βολιδοσκοπήσει θέσεις και διαθέσεις πριν προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μιας από τις πιο δύσκολες συνόδους των τελευταίων χρόνων.

Οι συζητήσεις της καγκελαρίου με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ θα επικεντρωθούν σε μια σειρά από θέματα, όπως είναι το διεθνές εμπόριο και η συμφωνία των Παρισίων για την Κλιματική Αλλαγή, στα οποία ο Τραμπ έχει διαχωρίσει τη θέση του.

Όσον αφορά στη διαμάχη για την πολιτική σε σχέση με το παγκόσμιο εμπόριο ο Γίργκεν Χαρντ εμφανίστηκε προσεκτικά αισιόδοξος. «Θεωρώ ότι θα κατορθώσουμε να εκπέμψουμε ένα καθαρό μήνυμα εναντίον του προστατευτισμού», δήλωσε.

Ενάντια σε κάθε είδους προστατευτισμό τάχθηκε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε βαρυσήμαντο άρθρο γνώμης που δημοσιεύει στο σημερινό της φύλλο η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt. Ο Ρώσος Πρόεδρος αναφέρει ότι μόνο οι ανοιχτές εμπορικές σχέσεις, βασισμένες σε κοινές νόρμες, μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας και τη συνεχή εξέλιξη των διμερών σχέσεων και χαρακτηρίζει τις δυτικές κυρώσεις σε βάρος της χώρας του ως «συγκαλυμμένο προστατευτισμό».

Στο πρόγραμμα διμερών συναντήσεων κορυφής της Άγγελα Μέρκελ στο Αμβούργο, συμπεριλαμβάνεται και αυτή με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Εκτός από το προσφυγικό, η Γερμανίδα καγκελάριος αναμένεται να θίξει και θέματα που βαραίνουν τις σχέσεις των δύο χωρών, όπως είναι ο εγκλεισμός στη φυλακή του Ντενίζ Γιτσέλ, τουρκικής καταγωγής ανταποκριτή της εφημερίδας Die Welt στην Τουρκία, καθώς και οι σημερινές συλλήψεις στελεχών της Διεθνούς Αμνηστίας, μεταξύ αυτών και ενός Γερμανού υπηκόου. Το διμερές κλίμα έχει βαρύνει ακόμη περισσότερο μετά από πρόσφατο αίτημα του Τούρκου Πρόεδρου να απευθύνει ομιλία σε συμπατριώτες του κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Αμβούργο- αίτημα που η γερμανική κυβέρνηση απέρριψε.

Διμερείς συναντήσεις θα γίνουν και μεταξύ άλλων προέδρων και αρχηγών κυβερνήσεων. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η πρώτη συνάντηση ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Βλαντιμίρ Πούτιν αλλά και τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της καγκελαρίας, υπάρχουν πολλές επιλογές και προς το παρόν δεν έχει αποφασιστεί τίποτα, ενώ η Άνγκελα Μέρκελ έχει ήδη τονίσει ότι δεν αναμένει από τον Ντόναλντ Τραμπ αλλαγή στάσης στο Αμβούργο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή