Νέο «όχι» στην ένταξη της Τουρκίας

Νέο «όχι» στην ένταξη της Τουρκίας

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άμεση αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία ζήτησε χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εάν η Αγκυρα επιμείνει στην πλήρη εφαρμογή των συνταγματικών αλλαγών που θεσπίστηκαν με το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου.

Ορισμένες από τις αλλαγές που έθεσε η τουρκική κυβέρνηση υπό την έγκριση των ψηφοφόρων –όπως η δυνατότητα του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να είναι ταυτόχρονα επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ και κάποιες αλλαγές στην ηγεσία της δικαιοσύνης– έχουν ήδη υλοποιηθεί. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος των αλλαγών προβλέπεται να εφαρμοστεί σε χρονικό ορίζοντα διετίας, μετά τις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Οι επικριτές του Ταγίπ Ερντογάν, εντός και εκτός Τουρκίας, τον κατηγορούν ότι προσπαθεί να συγκροτήσει ενός ανδρός αρχή και ότι καταργεί κάθε έννοια αυτοτέλειας της δικαιοσύνης.

Η τουρκική κυβέρνηση απέρριψε κατηγορηματικά την αξίωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επιμένοντας στην εφαρμογή των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων. «Αυτή η απόφαση, που βασίζεται σε εσφαλμένα στοιχεία και ψευδείς ισχυρισμούς, βλάπτει την υπόληψη του θεσμού», δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ. «Η Τουρκία εξακολουθεί να επιθυμεί την ένταξή της στην Ε.Ε., αλλά οι Ευρωπαίοι βρίσκονται σε σύγχυση και οφείλουν να αποσαφηνίσουν τη θέση τους», δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ. Από πρακτική άποψη, τίποτα δεν αλλάζει με τη χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο δεν έχει αποφασιστικό ρόλο στις –ούτως ή άλλως καθηλωμένες σε νεκρό σημείο– διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Ωστόσο, η απόφασή του αντανακλά την επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές, ένα χρόνο μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του περασμένου καλοκαιριού και το κύμα καταστολής, από την πλευρά της κυβέρνησης Ερντογάν, που ακολούθησε.

Η χθεσινή απόφαση συνέπεσε με την επίσκεψη του επιτρόπου Διεύρυνσης της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν στην Αγκυρα. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ευρωπαίο επίτροπο, ο Ομέρ Τσελίκ υποστήριξε ότι η Ε.Ε. δεν έδειξε την απαιτούμενη αλληλεγγύη στον τουρκικό λαό και την κυβέρνησή του μετά το πραξικόπημα, ενώ απέρριψε κάθε σκέψη για υποκατάσταση της πλήρους ένταξης με κάποιου είδους ενισχυμένη συνεργασία. Από την πλευρά του, ο κ. Χαν δήλωσε ότι έθεσε στους εκπροσώπους της τουρκικής κυβέρνησης με τους οποίους συναντήθηκε το ζήτημα των συλλήψεων ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά δεν έλαβε επαρκείς εξηγήσεις, όπως δήλωσε.

Στο μεταξύ, η τουρκική αστυνομία συνέλαβε 12 άτομα, συμπεριλαμβανομένης της Ιντέλ Εσέρ, διευθύντριας του τουρκικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, στη νήσο Πρίγκηπο, στη Θάλασσα του Μαρμαρά. Μαζί της συνελήφθησαν άλλοι επτά ακτιβιστές, οι οποίοι συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό σεμινάριο για θέματα ασφάλειας του Διαδικτύου, όπως και δύο ξένοι εκπαιδευτές τους (ένας Γερμανός και ένας Σουηδός) και ο διευθυντής του ξενοδοχείου που φιλοξενούσε το σεμινάριο. Πριν από έναν περίπου μήνα είχε συλληφθεί ο Τανέρ Κιλίτς, πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία, με εντελώς ανυπόστατες, σύμφωνα με την οργάνωση, κατηγορίες, οι οποίες τον συνδέουν με το περυσινό αποτυχημένο πραξικόπημα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή