«Κήρυξη πολέμου» για τους Κούρδους

«Κήρυξη πολέμου» για τους Κούρδους

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στέλεχος των Κούρδων μαχητών της Συρίας (YPG) χαρακτήρισε κήρυξη πολέμου την ανάπτυξη τουρκικών δυνάμεων κοντά στα –ελεγχόμενα από Κούρδους– εδάφη της βορειοδυτικής Συρίας. Οπως χαρακτηριστικά προειδοποίησε ο διοικητής τους Σιπάν Χέμο σε γραπτά σχόλιά του προς το πρακτορείο Reuters, η εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε συγκρούσεις εντός ημερών.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νούμαν Κουρτουλμούς απάντησε ότι η χώρα του σε καμία περίπτωση δεν θα κηρύξει πόλεμο, όμως θα αντιδράσει δυναμικά σε οποιαδήποτε εχθρική κίνηση από τους Κούρδους. Συνέχισε χαρακτηρίζοντας την κουρδική οργάνωση YPG «μικρό στρατό», οργανωμένο και υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση, οι αυξανόμενες εντάσεις ανάμεσα στους δύο συμμάχους των ΗΠΑ απειλούν να δημιουργήσουν ένα ακόμη μέτωπο συγκρούσεων στην πολύπλευρη και δυσεπίλυτη κρίση στη χώρα. Την ίδια στιγμή, είναι εξαιρετικά πιθανό να αποσπάσει την κουρδική οργάνωση από την εκστρατεία για την ανακατάληψη της Ράκα από το Ισλαμικό Κράτος, της οποίας επικεφαλής είναι το YPG.

Κάτι τέτοιο δείχνει όλο και πιθανό, ειδικά μετά τις δηλώσεις του Χέμο, ο οποίος χαρακτήρισε τις προετοιμασίες των Τούρκων «πυρετώδεις και επιθετικές», ενώ δήλωσε ότι τα κουρδικά στρατεύματα δεν πρόκειται να γίνουν «απλοί παρατηρητές της τουρκικής επιθετικότητας».

Από την πλευρά της, η Τουρκία κινείται στη Συρία με βασικό γνώμονα τον περιορισμό της κουρδικής επιρροής στην περιοχή. Αλλωστε, οι κουρδικές ομάδες έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν αρκετές αυτόνομες περιοχές εντός της συριακής επικράτειας από την έναρξη του πολέμου στη χώρα το 2011. Στο πλαίσιο αυτό, η τουρκικές αρχές χαρακτηρίζουν τους Κούρδους απειλή για την ασφάλεια της χώρας τους, θεωρώντας την οργάνωση YPG προέκταση του ΡΚΚ. Ταυτόχρονα, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι ο τουρκικός στρατός είναι έτοιμος για χερσαίες επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία εάν κριθεί ότι αυτές αποτελούν «απειλή».

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, παρουσιάζεται εξοργισμένη με την απόφαση των ΗΠΑ να στηρίξουν υλικά και οικονομικά το YPG, πριν από την τελική επίθεση στη Ράκα. Στο πλαίσιο αυτό, οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν επτά βάσεις ελεγχόμενες από τους Κούρδους, οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να πολεμήσουν στο πλευρό των συμμάχων και μετά την κατάληψη της Ράκα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή