ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός 6,5 βαθμών στις Φιλιππίνες

07s9magni

ΜΑΝΙΛΑ. Ισχυρός σεισμός σημειώθηκε χθες στις κεντρικές Φιλιππίνες, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του τουλάχιστον ένας άνθρωπος και να προκληθούν ζημιές σε πολλά σπίτια και σε υποδομές, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας και Σεισμολογίας των Φιλιππίνων (PHIVOLCS) ανακοίνωσε πως αναμένονται μετασεισμοί, αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο να σημειωθεί τσουνάμι μετά τον σεισμό των 6,5 βαθμών που έγινε ιδιαίτερα αισθητός στις πόλεις Τζάρο και Κανάνγκα της επαρχίας Λέιτε. Η βουλευτής της εν λόγω επαρχίας Λούσι Τόρες-Γκόμες δήλωσε ότι έχει επιβεβαιωθεί πως ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και πως η Κανάνγκα έχει «πληγεί σοβαρά».

«Υπάρχουν ρωγμές στους δρόμους και σε μερικές περιοχές αναφέρθηκαν κατολισθήσεις», δήλωσε η βουλευτής στο ANC News Channel, προσθέτοντας πως κατέρρευσε επίσης ένα κτίριο. «Οι μετασεισμοί είναι κι αυτοί αρκετά ισχυροί», δήλωσε. Το αμερικανικό Παρατηρητήριο Γεωφυσικής (USGS) είχε ανακοινώσει νωρίτερα πως το μέγεθος του σεισμού ήταν 6,9 βαθμοί και πως έπληξε την περιοχή νοτιοδυτικά της πόλης Τακλομπάν, μία από τις περιοχές που είχαν πληγεί περισσότερο το 2013 από έναν τυφώνα.

Η δήμαρχος της Τακλομπάν, Κριστίνα Ρομουάλντες, δήλωσε πως δεν έχει πληροφορίες για θύματα ή ζημιές στην περιοχή της.

Αποκεφαλισμένα πτώματα

Την ίδια στιγμή, στρατιώτες εντόπισαν τα αποκεφαλισμένα πτώματα δύο Βιετναμέζων ναυτών που είχαν απαχθεί τον Ιούνιο του 2016 από την οργάνωση Αμπού Σαγιάφ κοντά στο νησί Μπασιλάν, σύμφωνα με εκπρόσωπο του στρατού των Φιλιππίνων.

Τζιχαντιστές της οργάνωσης είχαν πιάσει ομήρους έξι ναύτες, έπειτα από την επίθεση κατά του πλοίου τους, τον Ιούνιο του 2016. Ενας από τους ομήρους διασώθηκε τον προηγούμενο μήνα στη διάρκεια επιχείρησης.

Στρατιωτικός νόμος

Το Ανώτατο Δικαστήριο των Φιλιππίνων έκρινε νόμιμη την επιβολή στρατιωτικού νόμου στο νησί Μιντανάο, όπου συνεχίζονται οι μάχες για την ανακατάληψη της Μαράουι και σήμερα αποφάσισε υπέρ της νομιμότητας του στρατιωτικού νόμου που επιβλήθηκε στο τέλος Μαΐου στο ένα τρίτο του Αρχιπελάγους από τον πρόεδρο Ροντρίγο Ντουτέρτε με στόχο να αντιμετωπιστεί η εξέγερση ισλαμιστών ανταρτών που δηλώνουν πίστη στο Ισλαμικό Κράτος.