G20 – Μέρκελ: «Πολύ δύσκολη» η συζήτηση για το εμπόριο

G20 – Μέρκελ: «Πολύ δύσκολη» η συζήτηση για το εμπόριο

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διήμερη σύνοδος των G20 στο Αμβούργο της Γερμανίας, η οποία θα διαρκέσει από σήμερα 7 Ιουλίου έως αύριο Σάββατο, 8 Ιουλίου. Σε δηλώσεις της στο περιθώριο της συνόδου κορυφής η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγγελα Μέρκελ τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ανταλλαγή μεγάλου αριθμού πληροφοριών μεταξύ των κρατών για την αντιμετώπιση τρομοκρατίας.

Η Μέρκελ ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ότι τα μέλη της G20 πρόκειται να συνεργαστούν με διαδικτυακές πλατφόρμες για θέματα ασφάλειας, ενώ τόνισε πως η G20 αναγνωρίζει ότι η τρομοκρατία είναι πλέον μια παγκόσμια απειλή. «Η διεθνής τρομοκρατία είναι απειλή για όλους μας». Αναφερόμενη στο κλίμα, η Γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί σοφά ο διαθέσιμος χρόνος για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στα θέματα πολιτικής για το κλίμα.

Σύμφωνα μάλιστα με την καγκελάριο ο Αμερικανός πρόεδρος συμμετείχε στο πρώτο μέρος της συζήτησης για το κλίμα και μάλιστα πήρε και τον λόγο. Οσο για το εμπόριο η Μέρκελ διαπίστωσε πως η συζήτηση για θέματα εμπορίου είναι «πολύ δύσκολη», γεγονός που ενδέχεται να φανερώνει μια πιθανή εμπλοκή αργότερα.

Παράλληλα, η Γερμανίδα καγκελάριος χαιρέτισε στο περιθώριο στης συνόδου την συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, καλωσόρισε την υποστήριξη που εξέφρασε ο Ντόναλντ Τραμπ στις διατλαντικές σχέσεις, αλλά εξέφρασε επιφυλάξεις για το αν αυτή αντανακλά μια αλλαγή στη διεθνή πολιτική του Aμερικανού προέδρου. Χθες στην Πολωνία, πριν από τη σύνοδο κορυφής της G20 στο Αμβούργο, ο Τραμπ δήλωσε πως εξακολουθεί να υποστηρίζει σταθερά τις αμοιβαίες αμυντικές δεσμεύσεις της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, επικρίνοντας παράλληλα την «αποσταθεροποιητική συμπεριφορά» της Ρωσίας.

Ο Τουσκ, πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας, ο οποίος έχει εκφράσει ανησυχία για την προθυμία του Τραμπ να ευνοήσει τη βελτίωση των σχέσεων με τη Μόσχα σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε σε δημοσιογράφους κατά τη σύνοδο κορυφής στο Αμβούργο: «Άκουσα χθες στη Βαρσοβία από τον Αμερικανό πρόεδρο διπλωματικά λόγια που με εξέπληξαν, περί διατλαντικής κοινότητας, περί της συνεργασίας ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, περί της κοινής πολιτικής παράδοσης και πολιτισμού μας και περί της ετοιμότητας να προστατευθεί ολόκληρη η δυτική κοινότητα».

«Περιμέναμε καιρό να ακούσουμε αυτές τις λέξεις από τον πρόεδρο Τραμπ και το πραγματικό ερώτημα είναι αν ήταν ένα μεμονωμένο επεισόδιο ή μια νέα πολιτική. 

Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε χθες στη Βαρσοβία πως οι λέξεις είναι εύκολες, αλλά οι πράξεις είναι αυτές που μετρούν και το πρώτο τεστ θα είναι η συνάντησή μας εδώ στο Αμβούργο», κατέληξε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Εξάλλου, υπάρχει η δυνατότητα οι ΗΠΑ να επανενταχθούν στη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή