Ανησυχία Βερολίνου για εμπορικό πόλεμο με ΗΠΑ

Ανησυχία Βερολίνου για εμπορικό πόλεμο με ΗΠΑ

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονη ανησυχία επικρατεί στο Βερολίνο για το ενδεχόμενο να ξεσπάσει εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Γερμανία, την οποία συμμερίζονται διπλωματικοί κύκλοι και οικονομικοί αναλυτές. Την ανησυχία της γερμανικής κυβέρνησης εξεδήλωσε χθες ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της γερμανικής κυβέρνησης Ζίγκμπαρ Γκάμπριελ. Μιλώντας στον γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk, τόνισε πως «υπάρχουν πράγματα που εμπνέουν μεγάλη ανησυχία ότι οι ΗΠΑ μπορεί να αρχίσουν εμπορικό πόλεμο με την Ευρώπη». Προσέθεσε, ωστόσο, πως το Βερολίνο θα εξακολουθήσει να επιδιώκει με τον διάλογο μια κατάσταση στην οποία θα μπορούν να δρουν από κοινού η Γερμανία και οι ΗΠΑ.

Διπλωματικοί κύκλοι και αναλυτές εκφράζουν την ίδια ανησυχία ενόψει της συνόδου του G20, καθώς διαβλέπουν την πιθανότητα να εκδηλωθεί ανοικτή διαμάχη ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ και τη Γερμανίδα καγκελάριο. Την ανησυχία έχει εμπνεύσει και καλλιεργήσει ο Αμερικανός πρόεδρος με τη στάση του απέναντι στο ελεύθερο εμπόριο και με τις πολυάριθμες εξαγγελίες και απειλές του για «τολμηρές», όπως ο ίδιος τις χαρακτηρίζει, κινήσεις. Ανάμεσά τους και η απειλή για επιβολή δασμών ή ποσοστώσεων στις εισαγωγές χάλυβα, αλλά και γενικότερα οι προθέσεις του να στραφεί στον προστατευτισμό και να αναθεωρήσει τις εμπορικές σχέσεις της υπερδύναμης με τους σημαντικότερους εταίρους της.

Η πιο ουσιαστική έως τώρα κίνησή του προς αυτήν την κατεύθυνση ήταν αναμφίβολα η απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΤΡΡ, που αποτελούσε προεκλογική του δέσμευση. Είχε χαρακτηρίσει την εν λόγω συμφωνία «καταστροφή την οποία προώθησαν συγκεκριμένα συμφέροντα, καθώς ήθελαν να βιάσουν τη χώρα». Με την κίνησή του αυτή εξώθησε τότε τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ σε μια άνευ προηγουμένου υπεράσπιση του ελεύθερου εμπορίου στο πλαίσιο του Νταβός.

Η NAFTA

Παράλληλα, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εκφράσει την απέχθειά του προς τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου NAFTA. Την έχει κατηγορήσει επανειλημμένως ότι έχει κλέψει τις θέσεις εργασίας των Αμερικανών προς όφελος των άλλων χωρών-μελών της NAFTA, καθώς έχει μεταφέρει θέσεις εργασίας στο Μεξικό. Τον Απρίλιο, πάντως, ανακοίνωσε ότι δεν σκοπεύει να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη NAFTA, αλλά ότι πρόθεσή του είναι να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους της με τις άλλες δύο χώρες-μέλη της, τον Καναδά και το Μεξικό.

Αναλυτές θεμάτων εμπορίου διαβλέπουν μεγαλύτερο τον κίνδυνο ενός εμπορικού πολέμου στην περίπτωση που πραγματικά ο Αμερικανός πρόεδρος αποφασίσει να επιβάλει δασμούς στις εξαγωγές χάλυβα Καναδά, Μεξικού, Βραζιλίας, Ε.Ε., Ιαπωνίας και Κίνας. Σύμφωνα, άλλωστε, με μελέτη που εξεπόνησε η ομάδα πανεπιστημιακών Global Trade Alert, οι εξαγγελίες του Τραμπ πως προτίθεται «να θέσει υπεράνω όλων την Αμερική» έχει ήδη αντίκτυπο στο διεθνές εμπόριο. Η εν λόγω ομάδα αποτελεί από αναλυτές που παρακολουθούν από το 2008 τις τάσεις για στροφή στον προστατευτισμό στις χώρες-μέλη του G20. Ιδιαιτέρως μελετούν τα μέτρα αντιντάμπινγκ, τις φορολογικές ελαφρύνσεις προς τις εξαγωγικές εταιρείες και γενικότερα τις πολιτικές που μεροληπτούν υπέρ εγχώριων και κατά ξένων επιχειρήσεων. Στη σχετική μελέτη τους καταλήγουν στο συμπέρασμα πως μέτρα αυτού του είδους αποτελούν συχνά έναν προστατευτισμό πολύ πιο αποδοτικό από τους απλούς δασμούς ή τις ποσοστώσεις. Παράλληλα, πάντως, επισημαίνουν πως όσο ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί με δασμούς τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, τόσο οι εταίροι των ΗΠΑ αίρουν τα εμπόδια στο ελεύθερο εμπόριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή