ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία ΗΠΑ, Ρωσίας και Ιορδανίας για κατάπαυση πυρός στη Συρία

Συμφωνία ΗΠΑ, Ρωσίας και Ιορδανίας για κατάπαυση πυρός στη Συρία

Ρώσοι και Αμερικανοί συμφώνησαν σήμερα να υποστηρίξουν μια κατάπαυση του πυρός στη νοτιοδυτική Συρία, επιβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, στο περιθώριο της συνόδου της G20 στο Αμβούργο.

Η εκεχειρία θα τεθεί σε εφαρμογή την 9η Ιουλίου, από τις 12.00 το μεσημέρι, ώρα Δαμασκού (και ώρα Ελλάδας).

"Σήμερα, στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, το Αμάν, Ρώσοι, Αμερικανοί και Ιορδανοί (…) συμφώνησαν ένα μνημόνιο για τη δημιουργία μιας ζώνης αποκλιμάκωσης" στις περιοχές της Ντεράα, της Κουνέιτρα και της Σουέιντα, είπε ο Λαβρόφ. "Σε αυτήν τη ζώνη θα εφαρμοστεί εκεχειρία από το μεσημέρι της 9ης Ιουλίου", πρόσθεσε.

Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μάικλ Φάλον από την πλευρά του είπε ότι μολονότι χαιρετίζει τη συμφωνία αυτή, θα ήθελε να δει περισσότερα απτά αποτελέσματα επί του πεδίου. "Η πρόσφατη ιστορία του συριακού εμφύλιου πολέμου είναι γεμάτη με εκχειρίες και θα ήταν καλό… μία ημέρα να έχουμε μια εκεχειρία", είπε από την Ουάσινγκτον όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.

"Καμία από αυτές δεν ήταν πραγματική εκεχειρία, παραβιάζονταν συστηματικά, από το καθεστώς και από τη ρωσική δράση. Για αυτό… καλωσορίζουμε οποιαδήποτε εκεχειρία αλλά ας δούμε τα αποτελέσματα επί του πεδίου", κατέληξε.

Την συμφωνία εκεχειρίας επιβεβαίωσε και ο επικεφαλής διπλωματίας των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον.

Πηγή: ΑΠΕ, REUTERS

G20