Απομονωμένος ο Τραμπ στη σύνοδο του G20

Απομονωμένος ο Τραμπ στη σύνοδο του G20

3' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που οι δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές και οι 15.000 αστυνομικοί από τα 16 κρατίδια μετέτρεπαν το Αμβούργο σε πεδίο μάχης, οι ηγέτες των είκοσι ισχυρότερων κρατών του πλανήτη (G20) επιχειρούσαν να προχωρήσουν σε συμβιβασμούς σε μια σειρά από σύνθετα ζητήματα που αφορούσαν το ενδεχόμενο εμπορικού πολέμου για τον χάλυβα, την κρίση με τη Βόρεια Κορέα μέχρι την κλιματική αλλαγή. Με οικοδέσποινα την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, που είχε τη δυνατότητα να κάνει ένα προεκλογικό σόου, εμφανιζόμενη ως ηγέτις του ελεύθερου κόσμου και επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της, μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, ότι η Ευρώπη πρέπει να βασιστεί στις δικές της δυνάμεις, η σύνοδος επισκιάστηκε κυρίως από την πρώτη απευθείας συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, την Παρασκευή το απόγευμα.

Οι συνομιλίες διήρκεσαν δυόμισι ώρες και ο Τραμπ φέρεται ότι πίεσε τον Πούτιν για το θέμα της ρωσικής ανάμειξης στις αμερικανικές εκλογές του 2016, χωρίς όμως να λάβει κάποια επιβεβαίωση ή δέσμευση ότι η Μόσχα δεν θα επιχειρήσει ξανά να παρέμβει στις αμερικανικές υποθέσεις, όπως εξήγησε στη συνέχεια ο Αμερικανός υπ. Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον. Ο ίδιος είπε ότι η Ουάσιγκτον θα ασκήσει πιέσεις στη Ρωσία να κάνει περισσότερα στο βορειοκορεατικό ζήτημα και πρόσθεσε ότι η Κίνα από την πλευρά της δραστηριοποιήθηκε αρχικά έναντι της Πιονγιάνγκ, αλλά στη συνέχεια σταμάτησε. Παράλληλα εκτόξευσε απειλές εναντίον της Βορείου Κορέας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχουν πολλές επιλογές μόλις εξαντληθούν τα διπλωματικά μέσα.

Οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» περιέγραφαν λίγο πριν από τη συνάντηση την αγωνία του επιτελείου του Αμερικανού προέδρου, καθώς ο Τραμπ δεν είχε ενημερώσει για τις προθέσεις του τους συμβούλους του. Με δεδομένη την απρόβλεπτη συμπεριφορά του και τις συχνά όχι τόσο διπλωματικές αποστροφές του, επικρατούσε έκδηλη αναταραχή στον Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενόψει της συνάντησης. Παράλληλα, η αμερικανική εφημερίδα προέβλεπε ότι όποιο κι αν ήταν το αποτέλεσμα των συνομιλιών, το Κρεμλίνο θα μπορούσε να το παρουσιάσει ως δική του επιτυχία. Αν δεν παρήγε οποιαδήποτε εξέλιξη, θα μπορούσε να κατηγορηθεί ο Τραμπ ως δέσμιος των εγχώριων προβλημάτων του. Αν, αντιθέτως, άνοιγε κάποιος δίαυλος για αποκατάσταση των διμερών σχέσεων, πάλι θα μπορούσε να ερμηνευτεί αυτό ως απόρροια της ανίσχυρης θέσης του στις ΗΠΑ.

Απομονωμένος

Ο Τραμπ, πάντως, εμφανίστηκε απομονωμένος στη σύνοδο, τόσο στο ζήτημα του εμπορίου όσο και σε αυτό της κλιματικής αλλαγής. Οι ηγέτες της Ε.Ε. απηύθυναν αυστηρή προειδοποίηση στον Αμερικανό πρόεδρο ότι κινδυνεύει να πυροδοτήσει εμπορικό πόλεμο αν θεσπίσει περιορισμούς στις εισαγωγές χάλυβα, ένα σημείο που δίχασε τη σύνοδο. Την παραμονή του G20, η Ε.Ε. και η Ιαπωνία υπέγραψαν, άλλωστε, συμφωνία εμπορικής συνεργασίας, περιορίζοντας τις δυνατότητες για τις αμερικανικές επιχειρήσεις. Παράλληλα, οι πρωταγωνιστές της συνόδου επιχείρησαν να πείσουν τον Τραμπ να αλλάξει στάση στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και να μην αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού. H σύνοδος των 20 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη κατέγραψε την απομόνωση της Ουάσιγκτον στο θέμα, επισημαίνοντας ότι τα άλλα κράτη-μέλη του διεθνούς οικονομικού οργανισμού σκοπεύουν να εφαρμόσουν τη συμφωνία του Παρισιού, με βάση το προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος της συνόδου.

Την ίδια στιγμή ενδιαφέρον παρουσιάζει ο ρόλος του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την κρίση στις σχέσεις Ευρώπης – ΗΠΑ εξαιτίας του προστατευτισμού και απομονωτισμού του Τραμπ. Δεν είναι τυχαία η προσέγγισή του με τη Μέρκελ λίγο προτού ανοίξει τις εργασίες της η σύνοδος. Στην ομιλία του στη σύνοδο, εξάλλου, υπεραμύνθηκε μιας ανοιχτής παγκόσμιας οικονομίας.

Στον αντίποδα, τη χειρότερη φάση τους διέρχονται οι σχέσεις Ευρώπης – Τουρκίας και δη Γερμανίας – Τουρκίας. Μία μέρα μετά την προτροπή του Ευρωκοινοβουλίου προς την Ε.Ε. να «παγώσει» τις ενταξιακές συνομιλίες με την Αγκυρα, το ολλανδικό υπουργικό συμβούλιο ανακοίνωσε ότι ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Τουγρούλ Τουρκές δεν είναι ευπρόσδεκτος να ταξιδέψει στην Ολλανδία, σε μια εκδήλωση Τούρκων μεταναστών στη χώρα με την ευκαιρία της πρώτης επετείου από το αποτυχημένο πραξικόπημα του περσινού Ιουλίου. Μία από τις αιτίες της διογκούμενης απομάκρυνσης της Τουρκίας από την Ε.Ε. είναι η αίσθηση ότι η Ευρώπη δεν καταδίκασε επαρκώς την απόπειρα πολιτειακής εκτροπής το καλοκαίρι του 2016.

Σοβαρά επεισόδια στο Αμβούργο

Με ιδιαίτερη σκληρότητα αντέδρασε η γερμανική αστυνομία στις κινητοποιήσεις των διαδηλωτών κατά της παγκοσμιοποίησης, που συνέρρευσαν στο Αμβούργο. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Σπίγκελ, το «μαύρο μπλοκ» αρχικά ήταν ιδιαίτερα συγκρατημένο σε αντίθεση με τους άνδρες των ενόπλων δυνάμεων που έσπειραν τον πανικό ακόμη και σε φιλειρηνικούς διαδηλωτές. Οι τελευταίοι αποτελούσαν, άλλωστε, και τη συντριπτική πλειονότητα των 100.000 ανθρώπων που συγκεντρώθηκαν, ενώ οι πιο βίαιοι δεν ξεπερνούσαν τις 3.500. Η προσπάθεια των αστυνομικών να αποκόψουν τη μικρή ομάδα αριστεριστών και αναρχικών από την υπόλοιπη πορεία οδήγησε στην κλιμάκωση των συγκρούσεων. Πυρπολήσεις αυτοκινήτων, οδοφράγματα και σπασμένα μπουκάλια άφησαν πίσω τους εκατοντάδες αστυνομικούς τραυματισμένους, ενώ δεκάδες διαδηλωτές συνελήφθησαν. Οπως χαρακτηριστικά καταλήγει το ρεπορτάζ του Σπίγκελ, στο ματς της αστυνομίας με τον τίτλο «Αμβουργέζικη σκληρότητα» εναντίον των διαδηλωτών με σύνθημα «Καλωσήρθατε στην Κόλαση» το αποτέλεσμα ήταν ισόπαλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή