Ο Μαδούρο χάνει τον έλεγχο στον στρατό

Ο Μαδούρο χάνει τον έλεγχο στον στρατό

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απτόητοι από την πολιτική αστάθεια στη Βενεζουέλα, την καταρρέουσα οικονομία και την πρωτιά της χώρας στη λίστα με τις χειρότερες περιοχές του πλανήτη για να επενδύσει κάποιος, αρκετοί νέοι επιχειρηματίες προσπαθούν να βρουν ευκαιρίες, δημιουργώντας τις δικές τους startups, τη στιγμή μάλιστα που πολλοί συνομήλικοί τους μεταναστεύουν στο εξωτερικό. «Made with love in Caracas» (Κατασκευασμένο με αγάπη στο Καράκας) αναγράφεται σε κάποια από τα προϊόντα που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τον πατριωτισμό των κατοίκων της χώρας, αν και ο βασικός στόχος είναι οι εξαγωγές σε ΗΠΑ, Ισπανία και Βρετανία. Ο τριψήφιος πληθωρισμός, η ύφεση που η κεντρική τράπεζα λέει ότι οδήγησε στη συρρίκνωση της οικονομίας κατά 20% και οι χρόνιες ελλείψεις ενισχύουν την πεποίθηση πως η σοσιαλιστική Βενεζουέλα δεν είναι η πρώτη επιλογή όταν κάποιος θέλει να συστήσει μια εταιρεία. Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει κατατάξει τη χώρα στην τέταρτη θέση από το τέλος, εν μέσω 190 άλλων για την άνθηση της επιχειρηματικότητας. Δεν είναι τυχαίο ότι φιγουράρει ανάμεσα στη Λιβύη και στο νότιο Σουδάν.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι απαιτούνται 230 ημέρες για να ανοίξει κανείς μια επιχείρηση στη Βενεζουέλα και μόλις έξι στη γειτονική Κολομβία.

Ενδεικτικές της πολιτικής αναταραχής στη χώρα, που εκδηλώνεται και με απώλεια του κυβερνητικού ελέγχου στον στρατό, είναι οι συλλήψεις στρατιωτικών. Ειδικότερα, τουλάχιστον 123 μέλη των ενόπλων δυνάμεων έχουν συλληφθεί από την έναρξη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων τον Απρίλιο, με κατηγορίες για προδοσία, εξέγερση, κλοπή και λιποταξία. Αυτό προκύπτει σύμφωνα με στρατιωτικά έγγραφα που έχει στη διάθεσή του το Reuters.

Η λίστα των συλληφθέντων περιλαμβάνει αξιωματικούς αλλά και στρατιώτες των κατώτερων βαθμίδων του στρατού, του ναυτικού, της αεροπορίας, καθώς και της εθνικής φρουράς, ενώ αποτελεί ένδειξη του κλίματος δυσφορίας που υπάρχει στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, με προσωπικό 150.000 άνδρες. Αιτία της δυσαρέσκειας είναι οι μισθοί πείνας, που έχουν εξανεμισθεί στα 12,5 δολάρια τον μήνα λόγω πληθωρισμού. Την περασμένη Τετάρτη, μια ομάδα υποστηρικτών της κυβέρνησης της Βενεζουέλας εισέβαλε βιαίως στο Κοινοβούλιο, τον μόνο θεσμό που ελέγχει η αντιπολίτευση, καθώς οι βουλευτές πραγματοποιούσαν ειδική συνεδρία για να τιμήσουν την επέτειο της ανεξαρτησίας. Δεκάδες άνθρωποι, κάποιοι κρατώντας ρόπαλα, φορώντας κουκούλες και άλλοι κόκκινα ρούχα στα χρώματα του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος εισέβαλαν στον προαύλιο χώρο της Βουλής, πετώντας κροτίδες και προκαλώντας χάος. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι πέντε βουλευτές και δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν. Οι εικόνες που μετέδωσαν τηλεοπτικά δίκτυα ήταν συγκλονιστικές, με αιμόφυρτους βουλευτές της αντιπολίτευσης να τρέχουν να γλιτώσουν από τους εισβολείς.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή