Μετά την πτώση της Ράκα, τι;

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H μάχη για τη Ράκα, το προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, είναι μια πραγματικότητα, καθώς οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις έχουν καταλάβει καίριες θέσεις στα περίχωρα της πόλης και ήδη κατάφεραν να διεισδύσουν στην πόλη από δύο σημεία. Από τη στρατιωτική πλευρά, ο διεθνής συνασπισμός διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους από το προπύργιό του. Τα αεροπλάνα άνοιξαν τον δρόμο για την εκδίωξη των παραστρατιωτικών ομάδων, καθήκον των οποίων ήταν σε πολλές περιπτώσεις η ναρκοθέτηση σε γειτονιές και χωριά. Νωρίτερα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι πρόκειται να στηρίξουν τις κουρδικές ομάδες με βαρύ οπλισμό. Και πράγματι έχουν σημειωθεί κάποιες σημαντικές επιτυχίες. Οι συμμαχικές δυνάμεις έχουν προελαύσει στα διαφορετικά μέτωπα κατά του ISIS. Επίσης έχει συναφθεί μια σειρά συμφωνιών που επιτρέπουν στο ISIS να αποχωρήσει από τις μεγάλες πόλεις, όπως αυτή της Τάκμπα, πενήντα χιλιόμετρα δυτικά της Ράκα.

Οι μονάδες πολιτοφυλακής των Κούρδων (YPG) παραμένουν η κυρίαρχη δύναμη στις συμμαχικές δυνάμεις, αν και ένας αριθμός Αράβων πολεμιστών συμμετέχει στον συνασπισμό, όπως είναι οι Αραβες χριστιανοί και μέλη των φατριών των Βεδουίνων.

Οι κουρδικές πολιτοφυλακές αποπειράθηκαν να μην επιτρέψουν σε κάποιες δυναμικές αραβικές ομάδες να συμμετάσχουν στη μάχη για τη Ράκα. Το όνειρό τους είναι να αναλάβουν τον πολιτικό έλεγχο. Την ίδια στιγμή, η δημιουργία της απαραίτητης ισορροπίας ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές στη Ράκα μοιάζει κάτι αδύνατο.

Οι ντόπιοι Αραβες πολεμιστές, γνωστοί ως Λιβά Θανγουάρ αλ Ράκα, είναι η μοναδική μονάδα του Ελεύθερου Στρατού που περιλαμβάνει Αραβες στην περιοχή και πριν από λίγες ημέρες εξαιρέθηκε από τη μάχη για την κατάληψη της πόλης λόγω του φόβου που δημιουργούσε ο αυξανόμενος αριθμός των στρατευμάτων που εισέρχονταν στη Ράκα.

Σύμφωνα με τους ακτιβιστές, αυτοί οι πολεμιστές αποτελούσαν απειλή για την ύπαρξη των κουρδικών μονάδων στην πόλη. Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που φέρει το όνομα «Η Ράκα σφαγιάζεται» κατέγραψε τον θάνατο τουλάχιστον 652 αμάχων πολιτών εξαιτίας των αεροπορικών βομβαρδισμών από τον διεθνή συνασπισμό τον Μάιο.

Οπως και να έχει, το αποτέλεσμα της μάχης για τη Ράκα μοιάζει να είναι υπέρ των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, παρά την εκτεταμένη καταστροφή και την αύξηση των απωλειών ανάμεσα στους αμάχους.

Το ερώτημα που γεννάται με βάση την απουσία αραβικής στήριξης στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις και στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά και τη γενική αντίληψη για την εκστρατεία με τις πολύ μεγάλες απώλειες αμάχων, είναι τι θα κάνει το ISIS μετά την πτώση της Ράκα. Πού, άραγε, πρόκειται να πάνε οι μαχητές του όταν θα αποχωρήσουν από την πόλη;

Στη Συρία, το ISIS φαίνεται να προτιμά την οπισθοχώρηση των δυνάμεών του παρά την κατά μέτωπον αντιμετώπιση των αντιπάλων.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται κατά τη διάρκεια της απόσυρσης από την εμπόλεμη περιοχή τα σημαίνοντα στελέχη του Ισλαμικού Κράτους να διεισδύσουν και σε άλλες περιοχές στο εξωτερικό, προσπαθώντας να οικοδομήσουν νέες μονάδες, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί στη Λιβύη, παραδείγματος χάρη, όπου η επιχείρηση Odyssey Lighting υποστήριξε τις ντόπιες ομάδες να εκδιώξουν τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους από τη Σύρτη. Πολλοί από τους στρατιωτικούς διοικητές του Ισλαμικού Κράτους εξαφανίστηκαν στην έρημο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή