ΚΟΣΜΟΣ

Ελεύθερη πόλη από χθες η Μοσούλη

11s8rk

Την απελευθέρωση της Μοσούλης ανήγγειλε επισήμως χθες το απόγευμα ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι, ύστερα από τη στρατιωτική συντριβή του Ισλαμικού Κράτους στην πόλη όπου ο ηγέτης του, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, είχε ανακηρύξει προ τριετίας το «χαλιφάτο» του. Ο σιίτης πρωθυπουργός έφτασε στη Μοσούλη την Κυριακή, ενώ συνεχίζονταν οι συγκρούσεις γύρω από τους τελευταίους θύλακες των σουνιτών εξτρεμιστών. Σποραδικοί πυροβολισμοί και εκρήξεις ακούγονταν και χθες το πρωί σε διάφορα σημεία της πόλης, όπου υπολογίζεται ότι είχαν απομείνει λίγες δεκάδες τζιχαντιστές με τις οικογένειές τους, τις οποίες χρησιμοποιούσαν ως ανθρώπινες ασπίδες.

«Η ανακατάληψη της Μοσούλης συνιστά σημαντικό βήμα στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες. Οπως έσπευσε να τονίσει, όμως, η υπεύθυνη για την Ανθρωπιστική Βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ, Λίζε Γκράντε, «παρότι η ένοπλη σύγκρουση τελειώνει, η ανθρωπιστική κρίση συνεχίζεται».

Περίπου 920.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στους εννέα μήνες της ασφυκτικής πολιορκίας και των καταιγιστικών βομβαρδισμών, που μετέτρεψαν μεγάλο μέρος της πόλης σε σωρούς ερειπίων. Η δυσωδία από τα πτώματα που κείτονταν στους δρόμους ή κάτω από συντρίμμια μαρτυρούσε την αγριότητα της σύγκρουσης, ενώ όσοι επέζησαν, πέρα από τα πελώρια ψυχικά τραύματα, έχουν να παλέψουν με τις ελλείψεις νερού, ηλεκτρικού ρεύματος και στοιχειωδών αγαθών.

Στη γειτονική Συρία, η ανακωχή που συμφώνησαν την περασμένη Παρασκευή, στο Αμβούργο, οι Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντιμίρ Πούτιν σε μεγάλο βαθμό τηρούνταν και χθες. Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν ζήτησε να επεκταθεί η ανακωχή σε όλη τη συριακή επικράτεια. Από την πλευρά του, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Στάφαν ντε Μιστούρα, καλωσόρισε μεν την αμερικανορωσική πρωτοβουλία, τόνισε όμως ότι πρέπει να έχει μεταβατικό χαρακτήρα προς μια συνολική ειρήνευση και να μην οδηγήσει στον διαμελισμό της Συρίας.