ΚΟΣΜΟΣ

Ινδές εναντίον του «φόρου αίματος» σε προϊόντα…

11s10marriedwome

Mέλη οργανώσεων πρόκειται να πάνε στα δικαστήρια εναντίον του φόρου που τέθηκε στα είδη γυναικείας υγιεινής, όπως είναι τα ταμπόν και οι σερβιέτες, που φορολογούνται με 12%, παρότι κάποια άλλα είδη γυναικείας φροντίδας δεν υπόκεινται σε φορολόγηση. Λίγες γυναίκες χρησιμοποιούν τέτοια προϊόντα στην Ινδία και τα μέλη των οργανώσεων επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει περισσότερα βήματα προκειμένου να βελτιωθεί αυτή η κατάσταση, αντί τέτοιου είδους προϊόντα να γίνονται ακριβότερα μέσω της φορολόγησής τους.

Οι εξωσωματικές

Την ίδια στιγμή, από το επιστημονικό πεδίο φαίνεται ότι οι μέθοδοι εξωσωματικής γονιμοποίησης έχουν σταθεροποιηθεί στην Ευρώπη. Διπλάσιες πλέον στην Ευρώπη οι περιπτώσεις μικρογονιμοποίησης ωαρίων από αυτές της κλασικής εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η Ισπανία είναι η πιο ενεργή χώρα στην Ευρώπη στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ακολουθούμενη από τη Ρωσία και τη Γαλλία, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE) στη Γενεύη.

Στην Ισπανία γίνονται περίπου 110.000 κύκλοι εξωσωματικής θεραπείας ετησίως, έναντι 95.000 στη Ρωσία και 90.500 στη Γαλλία. Σχετική πανευρωπαϊκή έκθεση παρουσίασε ο δρ Κάρλος Κάλχαζ-Χόρχε εκ μέρους της ESHRE.

Τα κυριότερα ευρήματα της έκθεσης είναι τα εξής:

Οι κλινικές γονιμότητας στην Ευρώπη συνεχίζουν να προτιμούν την τεχνική της μικρογονιμοποίησης ωαρίων ή ενδοκυτταροπλασματικής σπερματέγχυσης έναντι της κλασικής εξωσωματικής γονιμοποίησης, με αναλογία δύο προς ένα, μια τάση που είναι ορατή πλέον παγκοσμίως.

Σταθερά ποσοστά

Ομως τα ποσοστά εγκυμοσύνης είναι υψηλότερα στην κλασική εξωσωματική (34,6%, από ό,τι στην ενδοκυτταροπλασματική σπερματέγχυση, που είναι 33,1%). Η τελευταία αναπτύχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ως ειδική θεραπεία για την ανδρική υπογονιμότητα σε περίπτωση προβλημάτων στο σπέρμα, όμως σήμερα πια χρησιμοποιείται ευρύτερα.

Τα ποσοστά εγκυμοσύνης έχουν πλέον σταθεροποιηθεί στην Ευρώπη και δεν εμφανίζουν περαιτέρω βελτίωση. Συνεχίζουν όμως να αυξάνουν τα ποσοστά εγκυμοσύνης από τη δωρεά ωαρίων (περίπου στο 50% σήμερα).

Η επιτυχία στην κύηση είναι συστηματικά μεγαλύτερη όταν η μεταφορά του εμβρύου στη μήτρα γίνεται στο στάδιο της βλαστοκύστης (πέμπτη ημέρα) από ό,τι νωρίτερα (την τρίτη ημέρα). Οι γεννήσεις διδύμων από εξωσωματική συνεχίζουν να μειώνονται στην Ευρώπη (είναι πλέον γύρω στο 17%).