ΚΟΣΜΟΣ

Και χωριό αποκτά το Facebook

11s11omn

ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ. Το δικό του «χωριό» 1.500 κατοικιών σκοπεύει να κατασκευάσει το Facebook για τους εργαζομένους του που πασχίζουν να πληρώσουν τα τσουχτερά ενοίκια. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα The Guardian, η εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης έχει υποβάλει στο τοπικό συμβούλιο τα σχέδια για τη δημιουργία μιας νέας περιοχής κατοικιών, καταστημάτων και δημόσιας πλατείας, κοντά στην έδρα της στη Σίλικον Βάλεϊ.

Η εταιρεία του Μαρκ Ζούκερμπεργκ αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι αναγκάζεται να προχωρήσει στην κατασκευή του «χωριού μεικτής χρήσης», εξαιτίας της «αποτυχίας» της περιφερειακής κυβέρνησης να επενδύσει σε υποδομές, κάτι που έχει οδηγήσει στην εκτόξευση των ενοικίων. Η περιοχή κατοικιών θα ονομαστεί Ουίλοου Κάμπους, στην περιοχή Μένλο Παρκ, η οποία βρίσκεται περίπου 50 χλμ. νότια του Σαν Φρανσίσκο. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο Guardian, μόνον το 15% των κατοικιών θα προσφέρεται σε χαμηλότερη τιμή από τα επιτόκια της αγοράς.

Οι πολυκατοικίες, οι οποίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως το 2021, θα είναι διαθέσιμες τόσο σε υπαλλήλους του Facebook όσο και σε εργαζομένους άλλων εταιρειών. Το μέσο μηνιαίο ενοίκιο στην περιοχή Μένλο Παρκ έχει τριπλασιαστεί από το 2011, φθάνοντας στις 3.349 δολάρια (περίπου 2.940 ευρώ), από όταν δηλαδή το Facebook ανακοίνωσε ότι θα μεταφερθούν εκεί τα κεντρικά γραφεία του, σύμφωνα με την ιστοσελίδα ακινήτων Rent Jungle. Τα ενοίκια του Μένλο Παρκ είναι ανάμεσα στα υψηλότερα της χώρας και σημαντικά πιο ακριβά από αυτά της Νέας Υόρκης. Στα γραφεία του Facebook στο Μένλο Παρκ εργάζονται τουλάχιστον 9.000 άτομα. Ο αριθμός των εργαζομένων αυξήθηκε κατά 54% κατά τη διάρκεια του 2016, ενώ αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς μετά το άνοιγμα του νέου «χωριού».

Στο μεταξύ, μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, όπως το Facebook, η Microsoft και το Twitter, βρίσκονται σε διαρκείς αντιπαραθέσεις με την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να τις εμποδίσει από το να αποκαλύπτουν στους χρήστες τους ότι αυτοί υπόκεινται σε επιτήρηση από υπηρεσίες πληροφοριών. Οι εταιρείες υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο έχει σοβαρό αντίκτυπο στο δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα The Guardian, οι τρεις εταιρείες έχουν αναπτύξει πολιτικές για να ενημερώνουν τους χρήστες σχετικά με αιτήσεις που δέχονται από κυβερνητικές υπηρεσίες, οι οποίες απαιτούν την αποκάλυψη πληροφοριών κάποιου συγκεκριμένου λογαριασμού. Στις μόνες περιπτώσεις που οι εταιρείες συμμορφώνονται με τέτοιου είδους αιτήματα είναι σε εξαιρετικές περιπτώσεις, δηλαδή όταν πρόκειται για απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις, για σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών και την τρομοκρατία.

Ωστόσο, καθώς φαίνεται, η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να «φιμώσει» τις εταιρείες από το να ενημερώνουν τους χρήστες τους περίπου στο ήμισυ των περιπτώσεων. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι καταπατούνται τα ψηφιακά δικαιώματα των πολιτών, χωρίς αυτοί να έχουν καθόλου επίγνωση.