Ιαπωνία: Οκινόσιμα, το ιερό νησί που απαγορεύονται οι γυναίκες

Ιαπωνία: Οκινόσιμα, το ιερό νησί που απαγορεύονται οι γυναίκες

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόνο άνδρες έχουν πρόσβαση στο γεμάτο μυστικισμό νησί της Οκινόσιμα στην Ιαπωνία, καθώς το ιερό νησί – που προστέθηκε το 2017 στη λίστα των μνημείων υψηλής ιστορικής σημασίας – αποτελεί άβατο για τις γυναίκες.

Η Οκινόσιμα ήδη από τον 4ο μ.Χ αι. λατρεύεται από από τους Ιάπωνες ψαράδες, στα πλαίσια μιας βαθιά ριζωμένης σιντοϊστικής παράδοσης.

Δεκάδες χιλιάδες αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας από κάθε μεριά του κόσμου φυλάσσονται στο νησί ως τελετουργικές προσφορές, αποτελώντας ταυτόχρονα απτή ένδειξη της πλούσιας πολιτιστικής παράδοσης της περιοχής.

Η Οκινόσιμα λατρέυεται για το κάμι που αντιπροσωπεύει μια θεϊκή ύπαρξη, ενώ η πρόσβαση στο νησί κατά κανόνα επιτρέπεται αποκλειστικά σε σιντοϊστές ιερείς.

Αυστηρά ταμπού 

Το άβατο για τις γυναίκες έχει τις ρίζες του σε αρχέγονα ταμπού, που απαγορεύουν την κατανάλωση του κρέατος τετράποδων ζώων και επιβάλλουν στους πιστούς να πάρουν άδεια από τους ιερείς πριν φύγουν από το νησί.

Μια φορά το χρόνο στις 27 Μαΐου διοργανώνεται ένα μεγάλο φεστιβάλ όπου μπορούν να συμμετάσχουν μόνο 200 άνδρες. Απαραίτητη προϋπόθεση για να επισκεφθούν το νησί είναι ο τελετουργικός εξαγνισμός μισόγκι  που απαιτεί από τους συμμετέχοντες να κάνουν μπάνιο βουτώντας στη θάλασσα γυμνοί.

Σύμφωνα με ένα κώδικα σιωπής οι  πιστοί που επισκέπτονται το νησί απαγορεύεται να μεταφέρουν στον έξω κόσμο αυτά που είδαν ή άκουσαν όσο βρισκόταν εκεί ή να πάρουν μαζί τους το οτιδήποτε. Ακόμη κι ένα απλό φυλλαράκι! Οι ψαράδες της περιοχής αποφεύγουν να μαζεύουν ακόμη και τα κλαδιά από τα πεύκα που επιπλέουν στο νερό γύρω από το νησί.

Ο λόγος που η πρόσβαση στις γυναίκες αποκλείεται δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί ωστόσο φαίνεται να εκπηγάζει από μια σιντοϊστική παράδοση, σύμφωνα με την οποία το αίμα των γυναικών κατά την έμμηνο ρήση θεωρείται ακάθαρτο και τα νερά είναι επικίνδυνα για την ασφάλειά τους.

Αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας

Πάνω από 80.000 αντικείμενα έχουν έρθει στο φως από ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στην Οκινόσιμα  μεταξύ αυτών χάντρες, θραύσματα από περσικό γυαλί και χρυσά δαχτυλίδια.  Όλα τους έχουν ανακηρυχτεί εθνικοί θησαυροί της Ιαπωνίας και αποτελούν ένδειξη της έντονης διεθνούς εμπορικής δραστηριότητας στην περιοχή.

Με δεδομένο ότι η καταγραφή των αρχαίων ιαπωνικών τελετουργιών ξεκίνησε μόλις τον 8ο μ.Χ αι. το νησί αποτελεί  εξαιρετικής σημασίας πηγή πληροφόρησης για την εξέλιξη της θρησκείας στη χώρα.

Τέλος, μολονότι συνήθως η παρουσία στη λίστα των Μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο προσελκύει μεγάλο αριθμό τουριστών,  δεν υπάρχουν σχέδια ν' επιτραπεί η πρόσβαση στο νησί για το κοινό. Οι πιστοί δεν μπορούν καν να προσευχηθούν μέσα στο ναό που υπάρχει στην Οκινόσιμα αλλά μόνο σε μια ειδικά διαμορφωμένη  βεράντα που βρίσκεται στην βόρεια ακτή του νησιού. Ο λόγος είναι ότι, σύμφωνα με την παράδοση, το κάμι λατρεύεται από απόσταση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή