Τα ερείπια της Μοσούλης μέσα από τα πλάνα ενός drone

Τα ερείπια της Μοσούλης μέσα από τα πλάνα ενός drone

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απελευθέρωση της Μοσούλης ανήγγειλε επισήμως χθες το απόγευμα ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι, μετά από τη στρατιωτική συντριβή του Ισλαμικού Κράτους στην πόλη όπου ο ηγέτης του, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, είχε ανακηρύξει προ τριετίας το «χαλιφάτο» του. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιβεβαιώνει μάλιστα το θάνατο του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μπάκρ Αλ-Μπαγντάντι.

Σποραδικοί πυροβολισμοί και εκρήξεις ακούγονταν και χθες το πρωί σε διάφορα σημεία της πόλης, όπου υπολογίζεται ότι είχαν απομείνει λίγες δεκάδες τζιχαντιστές με τις οικογένειές τους, τις οποίες χρησιμοποιούσαν ως ανθρώπινες ασπίδες.

«Η ανακατάληψη της Μοσούλης συνιστά σημαντικό βήμα στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες. Στο μεταξύ, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ συνεχάρη τον Ιρακινό πρωθυπουργό, ενώ εκτίμησε ότι «η νίκη στη Μοσούλη» δείχνει πως «οι ημέρες (του ΙΚ) στο Ιράκ και στη Συρία είναι μετρημένες»

Εγκλήματα πολέμου στη Μοσούλη

Οπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι έχει ταυτοποιηθεί το μοτίβο των επιθέσεων για την ανακατάληψη της Μοσούλης. Στο πλαίσιο αυτό, Ιρακινές δυνάμεις με την στήριξη των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων έχουν προβεί σε παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και ότι ενδέχεται να κατηγορηθούν για εγκλήματα πολέμου. 

Η οργάνωση δράσης ανέφερε επίσης ότι το Ισλαμικό Κράτος παραβίασε κατάφωρα τον ίδιο νόμο, αφού σκόπιμα έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή πολιτών, καθώς τους χρησιμοποίησε σαν ασπίδα προστασίας των μαχητών του και για να παρεμποδίσουν την προέλαση των ιρακινών και συμμαχικών δυνάμεων. Το μεγαλύτερο μέρος της Μοσούλης έχει καταστραφεί από οδομαχίες, ενώ χιλιάδες άμαχοι πολίτες έχουν σκοτωθεί και ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Η Αμνηστία είπε ότι οι ιρακινές δυνάμεις και η συμμαχία διεξήγαν μια σειρά παράνομων επιθέσεων στα δυτικά της Μοσούλης από τον Ιανουάριο, χρησιμοποιώντας κατά κύριο λόγο αυτοσχέδια πυρομαχικά (IRAMs), εκρηκτικά όπλα.

“Ακόμα και σε επιθέσεις που φαίνεται ότι έχουν χτυπήσει τον επιθυμητό στρατιωτικό στόχο, η χρήση ακατάλληλου οπλισμού ή η αποτυχία λήψης των απαραίτητων προφυλάξεων, έχουν ως αποτέλεσμα την αχρείαστη απώλεια αμάχων και σε μερικές περιπτώσεις αυτό αποτελεί επίθεση χωρίς διακρίσεις”, αναφέρει η εκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας. 

Στην πολεμική επιχείρηση για την ανακατάληψη της πόλης που άρχισε τον περασμένο Οκτώβριο, συμμετείχαν 100.000 μαχητές. Μεταξύ αυτών, Ιρακινοί στρατιώτες, Κούρδοι αντάρτες, αλλά και σιίτες παραστρατιωτικοί. Η διεθνής συμμαχία παρείχε ουσιαστικής σημασίας αεροπορική υποστήριξη, αλλά και πυρά πυροβολικού στις πολεμικές επιχειρήσεις.

Τον περασμένο Μάρτιο εκατοντάδες άμαχοι σκοτώθηκαν από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς της συμμαχίας, μέσα στα σπίτια τους. Οι εννέα μήνες της στρατιωτικής επιχείρησης προκάλεσαν μεγάλη ανθρωπιστική κρίση, με τον εκτοπισμό 920.000 αμάχων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, εκ των οποίων οι 700.000 δεν έχουν επιστρέψει ακόμη στις εστίες τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή