Αντί του Ιντσιρλίκ, από βάση στην Ιορδανία η γερμανική αεροπορία

Αντί του Ιντσιρλίκ, από βάση στην Ιορδανία η γερμανική αεροπορία

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ Η γερμανική αεροπορία ξεκίνησε εκ νέου επιχειρήσεις ανεφοδιασμού από βάση της Ιορδανίας στο πλαίσιο των συμμαχικών επιδρομών κατά του Ισλαμικού Κράτους, αφότου απομάκρυνε το Airbus MRTT από την τουρκική βάση του Ιντσιρλίκ.

Η Γερμανία άρχισε την Κυριακή την απόσυρση των στρατευμάτων της από την τουρκική βάση μετά τη μακρά αντιπαράθεσή της με την Αγκυρα, λόγω της απροθυμίας της Τουρκίας να επιτρέψει τις επισκέψεις Γερμανών βουλευτών στους στρατιώτες που σταθμεύουν εκεί. Το συγκεκριμένο ζήτημα είναι ένα μόνο από τα σημεία που οξύνουν τις διμερείς σχέσεις και τα οποία κυμαίνονται από τις επικρίσεις στις τουρκικές διώξεις κατά αντιφρονούντων μετά το πραξικόπημα μέχρι τον περιορισμό ομιλιών Τούρκων πολιτικών επί γερμανικού εδάφους. Σε μιαν άλλη εξέλιξη αξιωματούχοι του Πενταγώνου ενημέρωσαν αυτή την εβδομάδα τον γερμανικό στρατό για τα F-35 fighter, παρόλο που το Βερολίνο δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα προχωρήσει σε παραγγελίες του συγκεκριμένου αεροσκάφους. Η Γερμανία, η οποία φιλοδοξεί να αντικαταστήσει τα απαρχαιωμένα μαχητικά της Τορνέιντο, αναμένεται να αποφασίσει στα μέσα του 2018 αν θα ξεκινήσει ένα πρόγραμμα ανάπτυξης νέων μαχητικών ή θα αγοράσει υπάρχοντα αεροσκάφη.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Αμυνας είπε ότι η απόφαση θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό κατά πόσον μπορεί να συνεχιστεί η χρήση των Τορνέιντο. «Τα F-35 είναι μία από τις πολλές εναλλακτικές που εξετάζουμε», ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Οποιαδήποτε πρωτοβουλία για αγορά του αμερικανικού αεροσκάφους θα μπορούσε να προσκρούσει σε πολιτική αντίδραση στη Γερμανία, με δεδομένη τη δύναμη των συνδικαλιστικών ενώσεων στη χώρα αλλά και τις πιέσεις των Ευρωπαίων για ανάπτυξη του δικού της στρατιωτικού εξοπλισμού.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή