ΚΟΣΜΟΣ

Μπαρνιέ: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα πρέπει να είναι εγγυητής για τους πολίτες της Ε.Ε. στη Βρετανία

michelbarnier

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε σήμερα ότι υπάρχουν πολλές διαφορές με τη Βρετανία για τα δικαιώματα των πολιτών, συμπεριλαμβανομένου και του ρόλου του ευρωπαϊκού δικαστηρίου που χρειάζεται να αποσαφηνιστεί πριν να μπορούν να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για μια εμπορική συμφωνία.

«Θέλουμε οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βρετανία να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους Βρετανούς πολίτες που ζουν στην ΕΕ», δήλωσε ο Μπαρνιέ σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας ότι η βρετανική στάση αυτή τη στιγμή δεν εγγυάται ίσα δικαιώματα.

Ο Μπαρνιέ δήλωσε ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα πρέπει να είναι ο «τελικός εγγυητής» αυτών δικαιωμάτων και ότι εάν η Βρετανία αντιταχθεί σε αυτό, «θα δημιουργηθεί αβεβαιότητα». Η Βρετανία θέλει τα δικαιώματα των πολιτών να ρυθμίζονται βάσει της βρετανικής νομοθεσίας.

Ο Μπαρνιέ είπε ότι πρέπει να υπάρξει πρόοδος και στα θέματα που θεωρούνται προτεραιότητα για το Brexit πριν μπορέσουν να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για τα εμπορικά θέματα.

«Αυτά τα τρία θέματα προτεραιότητας για την πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Με άλλα λόγια, η πρόοδος σε ένα ή δύο από τα θέματα δεν θα είναι αρκετή για να προχωρήσουμε στις συζητήσεις για τη μελλοντική μας σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο».