Φρικτή η κατάσταση των αμάχων στην «απελευθερωμένη» Μοσούλη

Φρικτή η κατάσταση των αμάχων στην «απελευθερωμένη» Μοσούλη

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ιρακινός Πρωθυπουργός επισκέφθηκε τη Μοσούλη την Κυριακή για να γιορτάσει μαζί με το στρατό και τους αμάχους τη νίκη επί του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) και την εξάλειψή του, που όπως είπε κατάφεραν μετά από μάχες διάρκειας 9 μηνών.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις εκφράζουν την ανησυχία τους για την ανθρωπιστική κρίση στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιρακ, την ίδια στιγμή που ο Ιρακινός Πρωθυπουργός Χαϊντέρ Αλ-Αμπάντι συγχαίρει τα στρατεύματά του για την επιτυχή εκδίωξη των τζιχαντιστών του ISIS από το μεγαλύτερο κομμάτι της πόλης.

Καθώς οι επιχειρήσεις  οδεύουν προς το τέλος τους, οι σφοδρές μάχες στην Παλιά πόλη της Μοσούλης κοντά στον ποταμό Τίγρη έχουν πλήξει βαρύτατα τους αμάχους που βρίσκονται εγκλωβισμένοι εκεί. 

Η ανθρωπιστική κατάσταση στην περιοχή είναι απελπιστική, δήλωσε ο  Τσαρλς Στράτφορντ, δημοσιογράφος του Αλ-Τζαζίρα από το Ερμπίλ, στο Β. Ιράκ. Η Παλιά πόλη έχει καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά, σχεδόν όλα τα κτίρια έχουν γίνει συντρίμμια.

Οι δυνάμεις του ιρακινού στρατού ελέγχουν τους πάντες για να εντοπίσουν τυχόν γιλέκα εκρηκτικών και σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 15.000 άμαχοι βρίσκονται παγιδευμένοι στην περιοχή, πολλοί εκ των οποίων έχουν χρησιμοποιηθεί από το ISIS ως ανθρώπινες ασπίδες. 

Σοβαρή ανθρωπιστική κρίση 

Σύμφωνα με το Ιρακινό Υπουργείο Μετανάστευσης 750.000 άτομα έχουν εκτοπιστεί από την έναρξη των επιθέσεων στη δυτική Μοσούλη, το Φεβρουάριο.

Η μάχη για τη Μοσούλη έχει δημιουργήσει μια σοβαρή ανθρωπιστική κρίση και έχει οδηγήσει στον εκτοπισμό ενός περίπου εκατομμυρίου ανθρώπων. Θα χρειαστεί πολύς καιρός για να επανέλθει η ζωή στην πόλη σε φυσιολογικά επίπεδα, δήλωσε ο Μάικλ Μπόυς, σύμβουλος ανθρωπιστικής πολιτικής που βρίσκεται στο Ιράκ για λογαριασμό της φιλανθρωπικής οργάνωσης  Όξφαμ. Ο τελευταίος θύλακας της πόλης δέχεται επίθεση κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, και λόγω του ότι πρόκειται για πυκνοκατοικημένη περιοχή ο κίνδυνος να σκοτωθούν άμαχοι αυξάνεται, προσέθεσε. Πολλοί άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στην πόλη ενώ η πρόσβαση σε τρόφιμα, νερό και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι περιορισμένη. Έχουν κυριολεκτικά περάσει δια πυρός και σιδήρου τόνισε ο Μπόυς.

Η Αμίρα Αμπντ Ελ-Χάλεκ , υπεύθυνη του Τομέα Ενημέρωσης της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα ότι παρά το γεγονός ότι η νίκη κατά του ISIS δε θ’ αργήσει να έρθει, δεν μπορεί να πει το ίδιο και για το τέλος της ανθρωπιστικής κρίσης.

Δεκάδες χιλιάδες αναμένονται να επιστρέψουν στην πόλη, στο εγγύς μέλλον πράγμα που πιέζει την ιρακινή κυβέρνηση και τη διεθνή κοινότητα να ξεκινήσουν την άμεση εκ νέου ανοικοδόμησή της. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να είναι μακροχρόνια, καθώς σχεδόν όλες οι περιοχές της πόλης έχουν πληγεί. Εκτιμάται δε, ότι για την επισκευή των βασικών υποδομών της Μοσούλης το κόστος θα ξεπεράσει το ένα δισ. δολάρια, δηλαδή διπλάσιο από αυτό που είχε αρχικά υπολογιστεί.

Άνθρωποι  κάθε εθνοτικής θρησκευτικής και κοινωνικοοικονομικής ομάδας έχουν υποφέρει από αυτή τη σύγκρουση δήλωσε η Χάιντι Νίντριχ, διεθύντρια του Νορβηγικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες. 

Αποτελεί ευθύνη ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας να τους βοηθήσει να επανοικοδομήσουν τη χώρα τους και να γεφυρώσουν το χάσμα που επέτρεψε τη δημιουργία αυτής της σύγκρουσης εξ αρχής, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή