S&P: Υποβάθμιση του αξιόχρεου της Βενεζουέλας – «καμπανάκι» για χρεοκοπία εντός έξι μηνών

S&P: Υποβάθμιση του αξιόχρεου της Βενεζουέλας – «καμπανάκι» για χρεοκοπία εντός έξι μηνών

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's Global Ratings ανακοίνωσε ότι υποβάθμισε το αξιόχρεο του κρατικού χρέους της Βενεζουέλας σε CCC- (από CCC) και προειδοποίησε ότι η χώρα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να κηρύξει στάση πληρωμών μέσα σε έξι μήνες, εν μέσω της πολιτικοοικονομικής κρίσης.

«Η μείωση του αξιόχρεου αντανακλά την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών, την κλιμάκωση των πολιτικών εντάσεων, συμπεριλαμβανομένου του στρατοπέδου των τσαβιστών στην κυβέρνηση, και την επιδείνωση της κατάστασης της κυβέρνησης όσον αφορά τη ρευστότητα», εξηγεί ο οίκος σε ανακοίνωσή του, ενώ συνοδεύει τη νέα αξιολόγησή του με αρνητική προοπτική.

Κατά συνέπεια η S&P αφήνει να εννοηθεί ότι θα μειώσει ακόμη περισσότερο το αξιόχρεο της Βενεζουέλας μεσοπρόθεσμα, λαμβανομένου υπόψη του «κινδύνου κήρυξης πτώχευσης (…) μέσα στους έξι προσεχείς μήνες, εάν οι συνθήκες δεν βελτιωθούν κατά σημαντικό και απροσδόκητο τρόπο στη Βενεζουέλα».

Ο οίκος εκφράζει φόβους ότι η χώρα, η οποία υφίσταται εδώ και χρόνια τις συνέπειες της πτώσης των τιμών του πετρελαίου, δεν θα είναι πλέον σε θέση να αντλεί χρηματοδότηση από τις αγορές ή από ξένες επενδύσεις και θα αναγκαστεί να πάψει να εξυπηρετεί το χρέος της. Επισημαίνει δε ότι εάν δεν εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το εξωτερικό το Καράκας θα δυσκολευτεί να καταβάλει «τα 2,8 δισ. δολάρια που εκκρεμούν το δεύτερο εξάμηνο του 2017 και τα περίπου επτά δισ. δολάρια που οφείλει το 2018».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή