Καταδίκη Λούλα σε 9 έτη και έξι μήνες φυλάκιση

Καταδίκη Λούλα σε 9 έτη και έξι μήνες φυλάκιση

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε φυλάκιση εννέα χρόνων και έξι μηνών καταδίκασε δικαστήριο της Βραζιλίας τον πρώην πρόεδρο της χώρας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, στην πρώτη από τις πέντε δίκες που αντιμετώπιζε για διαφθορά. Το δικαστήριο έκρινε ότι ο 72χρονος Λούλα έλαβε από κατασκευαστική εταιρεία ποσό 1,2 εκατ. δολαρίων με αντάλλαγμα ευνοϊκές συμβάσεις από την κρατική εταιρεία πετρελαίων Petrobras. Ο πρώην πρόεδρος άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος, ενώ το Κόμμα Εργατών, το οποίο ο ίδιος ίδρυσε, έκανε λόγο για κυνήγι μαγισσών με στόχο να εμποδιστεί ο πάντα δημοφιλής Λούλα να κατεβεί εκ νέου υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2018.

Πρόεδρος της χώρας από το 2003 έως το 2011 και νικητής τριών διαδοχικών αναμετρήσεων, ο Λούλα εγκατέλειψε την εξουσία με τη δημοφιλία του στο 83%, χάρη στα προγράμματα αναδιανομής πλούτου υπέρ φτωχών. Ο Ομπάμα τον είχε χαρακτηρίσει τον πλέον δημοφιλή πολιτικό ηγέτη στον πλανήτη. Το 2011 παρέδωσε τη σκυτάλη στην παλιά αγωνίστρια εναντίον της δικτατορίας Ντίλμα Ρούσεφ, της οποίας υπήρξε πολιτικός μέντορας. Η Ρούσεφ καθαιρέθηκε από τη Γερουσία το 2016, προτού ολοκληρώσει τη δεύτερη προεδρική της θητεία, για παραποίηση της πραγματικής δημοσιονομικής εικόνας της χώρας. Η εξουσία πέρασε στον τότε αντιπρόεδρο Μισέλ Τεμέρ, η δημοτικότητα του οποίου έχει βυθιστεί στα τάρταρα λόγω των επαχθών, για τα λαϊκά στρώματα, μέτρων της κυβέρνησής του. Στις 25 Ιουνίου, ο γενικός εισαγγελέας της Βραζιλίας του άσκησε δίωξη για διαφθορά και αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο της καθαίρεσης. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Λούλα έχει ισχυρές πιθανότητες να εκλεγεί για τέταρτη φορά πρόεδρος, εάν είναι υποψήφιος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή