Νέο μυστήριο για την εξαφάνιση της Αμέλια Ερχαρτ

Νέο μυστήριο για την εξαφάνιση της Αμέλια Ερχαρτ

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαν σήμερα, πριν από 80 χρόνια, η Αμερικανίδα πιλότος Αμέλια Ερχαρτ και ο καθοδηγητής της Φρεντ Νούναν εξαφανίστηκαν προσπαθώντας να εντοπίσουν ένα μικροσκοπικό νησί στη μέση του Ειρηνικού Ωκεανού. Στην τελευταία τους επικοινωνία δήλωσαν πως τους είχανε απομείνει πολύ λίγα καύσιμα.

Από τότε, πολλοί Αμερικάνοι έχουν προσπαθήσει να την εντοπίσουν ή να εξηγήσουν τι συνέβη. Η Αμέλια Ερχαρτ ήταν η πρώτη γυναίκα που ταξίδεψε στον Ατλαντικό Ωκεανό μόνη της και η πρώτη πιλότος που πέταξε μόνη από τη Χαβάη στο Σαν Φρανσίσκο. Τα κατορθώματά της αποτελούν σημαντικές εξελίξεις για την αεροπορία, καθώς στην πραγματικότητα αψηφούν τις θεωρητικά περιορισμένες δυνατότητες μιας γυναίκας σε έναν κόσμο που επικρατεί το ανδρικό φύλο.

Τώρα βρέθηκε μια θαμπή φωτογραφία στα Νησιά Μάρσαλ με μια γυναίκα και έναν άνδρα που πιθανόν να είναι οι δύο χαμένοι ταξιδιώτες. Το History Channel βάσισε ένα ντοκιμαντέρ πάνω στη φωτογραφία λέγοντας πως πιθανώς η Ερχαρτ και ο Νούναν εντοπίστηκαν και φυλακίστηκαν από τους Ιάπωνες.

Η θεωρία αυτή διατυπώθηκε πρώτη φορά από τον Φρεντ Γκόερνερ, δημοσιογράφο του CBS. Ο Γκόερνερ έκανε διάφορες έρευνες για να αποκαλύψει την αλήθεια, χωρίς όμως καμία απόδειξη υπέρ της θεωρίας του.

Παρ’ όλα αυτά, δεν έπαψε να πιστεύει πως είχε δίκιο.

Υπάρχουν, βέβαια, και άλλοι λόγοι να αψηφήσει κανείς τη θεωρία του, καθώς το 1937 οι Αμερικανοί δεν ήταν σε πόλεμο με τους Ιάπωνες και δεν είχαν τίποτα να κρύψουν σχετικά με εκείνα τα νησιά.

Ο δημοσιογράφος Φουκίκο Αόκι διερεύνησε και εκείνος τη θεωρία καταλήγοντας πως είναι απίθανο να ισχύει.

Μία άλλη θεωρία, η οποία υποστηρίζεται και από το National Geographic, αναφέρει πως το αεροπλάνο προσγειώθηκε στο Νικουμαρόρο στα Νησιά Φοίνιξ. Ομως, δεν υπάρχει καμία απόδειξη για του λόγου το αληθές ύστερα από 11 έρευνες στην περιοχή.

Η δική μου θεωρία, ως βιογράφου της Ερχαρτ, θέλει το αεροπλάνο να έμεινε από καύσιμα, με αποτέλεσμα να χαθεί ο έλεγχος και να καταπέσει στη μέση του Ειρηνικού, με τέτοιον τρόπο ώστε οι δύο επιβάτες να σκοτωθούν, βουλιάζοντας σε βάθος περίπου 5.000 μέτρων.

Το 2009 έγινε έρευνα του πυθμένα του ωκεανού δυτικά από τα Νησιά Χάουλαντ. Βρέθηκαν κομμάτια μετάλλου και ένας ατσαλένιος κύλινδρος.

Ποιος, είναι ο λόγος, όμως, που 80 χρόνια μετά την εξαφάνισή της η Ερχαρτ συνεχίζει να απασχολεί τον κόσμο; Η εξήγηση είναι απλή, καθώς τότε βρισκόταν στην ακμή της καριέρας της. Η ίδια και ο Τσαρλς Λίντμπεργκ, φίλος πιλότος, αποτελούσαν τα πρόσωπα της αμερικανικής πρωτοπορίας.

Η πτήση της Ερχαρτ βρισκόταν τότε στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Εάν οι δύο πρώτες θεωρίες ισχύουν και η πιλότος κατάφερε να προσγειώσει το αεροπλάνο με ασφάλεια είτε στα Νησιά Μάρσαλ είτε στα Νησιά Φοίνιξ, η Ερχαρντ ομολογουμένως είναι η γυναίκα υπερήρωας της εποχής της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή