Ιράκ: Συλλογική ευθύνη για τις οικογένειες μελών του ΙΚ

Ιράκ: Συλλογική ευθύνη για τις οικογένειες μελών του ΙΚ

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατηγόρησε τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας πως εκτόπισαν με τη βία τις οικογένειες τουλάχιστον 170 ατόμων, φερόμενων ως μελών του Ισλαμικού Κράτους, σε ένα κλειστό «στρατόπεδο αποκατάστασης» για να τους τιμωρήσουν, εφαρμόζοντας έτσι το δόγμα της «συλλογική ευθύνης».

«Οι ιρακινές αρχές δεν θα πρέπει να τιμωρούν ολόκληρες οικογένειες εξαιτίας των ενεργειών συγγενών τους», δήλωσε η Λάμα Φακίχ, αναπληρώτρια διευθύντρια του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη Μέση Ανατολή.

«Η καταχρηστική αυτή συμπεριφορά ισοδυναμεί με εγκλήματα πολέμου και υπονομεύει τις προσπάθειες να προωθηθεί η συμφιλίωση στις περιοχές που ανακαταλήφθηκαν από το ΙΚ», πρόσθεσε.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι ανακοίνωσε την ήττα των τζιχαντιστών στη Μοσούλη, τερματίζοντας τρία χρόνια κυριαρχίας του ΙΚ στην συμπρωτεύουσα της χώρας.

Τώρα, η ιρακινή κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με το δύσκολο έργο να αποτρέψει τα αντίποινα εναντίον ατόμων που συνδέονται με το ΙΚ, τα οποία ενδέχεται μαζί με τις σεχταριστικές έριδες που υπάρχουν στο Ιράκ, να υπονομεύσουν τις προσπάθειες για τη διασφάλιση μακροπρόθεσμα της σταθερότητας στη χώρα.

«Τα στρατόπεδα για τις αποκαλούμενες οικογένειες του ΙΚ δεν έχουν καμία σχέση με την αποκατάσταση. Αντίθετα είναι κέντρα κράτησης για ενήλικες και παιδιά που δεν έχουν κατηγορηθεί για κάτι», τόνισε η Φάτιχ, προσθέτοντας πως «οι οικογένειες αυτές θα πρέπει να μπορούν να πηγαίνουν ελεύθερα όπου μπορούν να ζήσουν με ασφάλειας».

Οι ιρακινές αρχές δημιούργησαν το πρώτο από αυτά που χαρακτηρίζουν «στρατόπεδα αποκατάστασης» στην Μπαρτάλα, ανατολικά της Μοσούλης. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, επίσημος στόχος του στρατοπέδου είναι να προχωρήσει στην ψυχολογική και ιδεολογική αποκατάσταση των οικογενειών μελών του ΙΚ.

«Αναγκαστικοί εκτοπισμοί και αυθαίρετες κρατήσεις σημειώνονται στις περιοχές Άνμπαρ, Μπάμπιλ, Ντιγιάλα, Σάλαχ αλ Ντιν και στη Νινευή, και συνολικά επηρεάζουν εκατοντάδες οικογένειες», τονίζει επιπλέον η μη κυβερνητική οργάνωση.

«Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας έχουν κάνει πολύ λίγα για να σταματήσουν αυτές τις καταχρήσεις και σε κάποιες περιπτώσεις συμμετείχαν σε αυτές», καταγγέλλει το HRW.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή