Ρωσία: Βελτίωση στις σχέσεις με τις ΗΠΑ βλέπει το 48% των πολιτών

Ρωσία: Βελτίωση στις σχέσεις με τις ΗΠΑ βλέπει το 48% των πολιτών

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότεροι Ρώσοι, άρχισαν να βλέπουν με μεγαλύτερη συμπάθεια τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στο Αμβούργο, χωρίς ωστόσο να αποτελούν και την πλειοψηφία. Την εικόνα αυτή κατέγραψε δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Ρωσικό Κέντρο Μελέτης της Κοινής Γνώμης (WCIOM) στο διάστημα 7-10 Ιουλίου 2017.

Συγκεκριμένα, σε σχέση με τον Απρίλιο, ενώ το ποσοστό των Ρώσων που αντιμετώπιζαν με συμπάθεια τον Αμερικανό πρόεδρο ήταν 13%, το Ιούλιο ανήλθε στο 27%, ενώ οι αρνητικές διαθέσεις έναντι του μετριάσθηκαν από το 39% που ήταν τον Απρίλιο στο 22%.

Αλλά και ως προς τις προσδοκίες τους από την συνάντηση των δύο ηγετών, σχεδόν οι μισοί Ρώσοι εμφανίζονται να έχουν θετικές προσδοκίες (ποσοστό 48%), ενώ αρνητικές μόνο το 1%. Επιπλέον, το 48% πιστεύει ότι οι διμερείς σχέσεις θα βελτιωθούν, το 2% ότι θα επιδεινωθούν, ενώ το 41% θεωρεί πως δεν θ' αλλάξει τίποτα.

Μετά τη συνάντηση των δύο προέδρων, διαφαίνεται πως υπάρχει μια μεγαλύτερη θετική εκτίμηση όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις από εκείνη που επικρατούσε πριν από μερικούς μήνες, ωστόσο ακόμη υπερτερούν οι αρνητικές εκτιμήσεις, όσον αφορά τις ίδιες τις σχέσεις, αφού το 32% θεωρεί ότι υπάρχει ένταση και ψυχρότητα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, και μόνο το 3-4% υποστηρίζει ότι οι σχέσεις είναι σχέσεις καλής γειτονίας και φιλικές.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, που διενεργήθηκε σε δείγμα 1.200 ατόμων, ο Μιχαήλ Μάμονοφ, αναλυτής του WCIOM, εκτιμά ότι «στην κοινωνία καταγράφεται ένα αίτημα που λέει ότι πρέπει να διατηρηθεί η θετική δυναμική στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών».

(Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή