Συγκλίσεις Τραμπ – Μακρόν στο Παρίσι

Συγκλίσεις Τραμπ – Μακρόν στο Παρίσι

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να καταστρώσουν από κοινού οδικό χάρτη για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στη Συρία και την πολιτική επίλυση της κρίσης συμφώνησαν ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Εμανουέλ Μακρόν κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα της διήμερης επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου στο Παρίσι.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών μετά τις συνομιλίες τους στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Ντόναλντ Τραμπ προανήγγειλε και δεύτερη εκεχειρία στη Συρία μετά την πρώτη, που αφορούσε το νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας και επετεύχθη ύστερα από την πρόσφατη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Αμβούργο.

Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μελάνια, ο Αμερικανός πρόεδρος έφθασε χθες το πρωί στο Παρίσι για να συμμετάσχει στον σημερινό εορτασμό της γαλλικής εθνικής επετείου και της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την είσοδο των Ηνωμένων Πολιτειών στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Εμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του Μπριζίτ υποδέχθηκαν το αμερικανικό προεδρικό ζεύγος στο Μέγαρο των Απομάχων, που φιλοξενεί και τον τάφο του Ναπολέοντα Βοναπάρτη. Χθες το βράδυ, το ζεύγος Μακρόν επρόκειτο να παραθέσει δείπνο στους προσκεκλημένους του στο περίφημο εστιατόριο «Ιούλιος Βερν», στον δεύτερο όροφο του Πύργου του Αϊφελ.

Για τον Αμερικανό πρόεδρο, η επίσκεψη στο Παρίσι προσέφερε μια λυτρωτική, αν και πρόσκαιρη, απόδραση από το ασφυκτικό περιβάλλον της Ουάσιγκτον, όπου υφίσταται καθημερινό σφυροκόπημα για τις σχέσεις του επιτελείου του με τη Ρωσία. Ερωτηθείς από δημοσιογράφο για την πολύκροτη συνάντηση του μεγαλύτερου γιου του με Ρωσίδα δικηγόρο, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι «οι περισσότεροι στη θέση του θα είχαν κάνει το ίδιο» και ότι, ούτως ή άλλως, «δεν βγήκε τίποτα» από την εν λόγω συνάντηση. Ο Εμανουέλ Μακρόν απέφυγε, όπως είπε, να αναμειχθεί στα εσωτερικά πολιτικά ζητήματα των ΗΠΑ, ενώ τάχθηκε υπέρ του διαλόγου με τη Ρωσία, σε πείσμα των υπαρκτών διαφορών. Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο Αμερικανός πρόεδρος άφησε ανοικτό το θέμα αναθεώρησης της απόφασής του για αποδέσμευση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, με την αόριστη δήλωση ότι «κάτι μπορεί να γίνει με αυτό το ζήτημα… θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα».

Καθ’ οδόν προς το Παρίσι, ο Ντόναλντ Τραμπ ρωτήθηκε από το πρακτορείο Reuters για τα ρεπορτάζ περί οξύτατων συγκρούσεων στον Λευκό Οίκο, στον απόηχο των αποκαλύψεων για το ρωσικό ζήτημα. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η ατμόσφαιρα στον Λευκό Οίκο είναι «φανταστική» και ότι η κυβερνητική μηχανή «δουλεύει υπέροχα».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή