Συνελήφθη παραγωγός ταινιών στην Τουρκία

Συνελήφθη παραγωγός ταινιών στην Τουρκία

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Ο παραγωγός μιας βιογραφικής ταινίας με θέμα τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες τον Μάρτιο, συνελήφθη χθες στην Κωνσταντινούπολη με την κατηγορία ότι ανήκει στο δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Αλί Αβτσί ήταν επίσης παραγωγός ταινίας με θέμα το αποτυχημένο πραξικόπημα του περυσινού Ιουλίου, το τρέιλερ της οποίας είχε προκαλέσει αντιδράσεις στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Με τίτλο «Ουγιάνις» («Ξύπνημα», στα τουρκικά), η ταινία αυτή περιέχει σκηνές που δείχνουν τους πραξικοπηματίες να σκοτώνουν την οικογένεια του Ερντογάν, τον οποίο στο τέλος του τρέιλερ βλέπουμε με ένα πιστόλι στον κρόταφο.

Ο Αβτσί συνελήφθη στο σπίτι του, όπου βρισκόταν με τον Φετουλάχ Καραμπιμπέρ, ο οποίος επίσης καταζητούνταν για σύνδεση με το δίκτυο του Γκιουλέν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο «Aνατολή».

Ο Καραμπιμπέρ προσπάθησε να διαφύγει τη σύλληψη, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η οποία επεσήμανε ότι οι δύο άνδρες οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα.

Ο Αβτσί ήταν παραγωγός της ταινίας «Reis» («Αρχηγός»), που είχε θέμα τη ζωή του Ερντογάν. Η ταινία παρακολουθεί την πορεία του Τούρκου προέδρου από την παιδική του ηλικία στη συνοικία Κασίμπασα της Κωνσταντινούπολης έως την περίοδο που ήταν δήμαρχος της πόλης (1994-1998).

Ο Φετουλάχ Γκουλέν, ο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ πρώην ιεροκήρυκας, τον οποίο η Τουρκία κατηγορεί ότι βρίσκεται πίσω από το περυσινό αποτυχημένο πραξικόπημα, δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να φύγει από τις ΗΠΑ και θα δεχθεί την έκδοσή του, αν η Ουάσιγκτον κάνει δεκτό το αίτημα της Αγκυρας να τον παραδώσει.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε από το Πόκονο Μάουντενς της Πενσιλβάνια, όπου ζει, ο 79χρονος Γκιουλέν αρνήθηκε τον ισχυρισμό της τουρκικής κυβέρνησης ότι προετοιμάζεται να φύγει για τον Καναδά, προκειμένου να αποφύγει να εκδοθεί στην Τουρκία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή