Ιράν: Ποινή 10ετούς κάθειρξης σε Αμερικανό υπήκοο

Ιράν: Ποινή 10ετούς κάθειρξης σε Αμερικανό υπήκοο

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιρανικό δικαστήριο καταδίκασε σε 10ετή κάθειρξη μεταπτυχιακό φοιτητή του Πανεπιστημίου του Πρίνστον με την κατηγορία της κατασκοπείας, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του εκπροσώπου του Υπουργείου Δικαιοσύνης της χώρας.

Στον  37χρονο Σιγιουέ Γουάνγκ, αποδόθηκε η κατηγορία της «κατασκοπείας με το πρόσχημα της διεξαγωγής έρευνας» μετέδωσε το Μιζάν, ο επίσημος ιστότοπος του ιρανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης. Ο Γουάνγκ γεννήθηκε στην Κίνα, όμως είχε πάρει την αμερικανική υπηκοότητα.

«Το πρόσωπο αυτό, που συγκέντρωνε πληροφορίες και υποκινούνταν άμεσα από τις ΗΠΑ, καταδικάστηκε σε 10 χρόνια κάθειρξη, μπορεί ωστόσο να ασκήσει έφεση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Γολαμ Χοσεΐν Μοχσενί Εζεΐ στην κρατική τηλεόραση.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατηγόρησε το Ιράν για κατασκευασμένες κατηγορίες που έχουν ως στόχο τη σύλληψη Αμερικανών και υπηκόων τρίτων χωρών.

«Ζητάμε την άμεση απελευθέρωση όλων των Αμερικανών πολιτών που κρατούνται στο Ιράν, ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν στις οικογένειές τους. Όλοι οι Αμερικανοί πολίτες, ιδίως οι έχοντες διπλή υπηκοότητα θα πρέπει να συμβουλεύονται την εκδοθείσα ταξιδιωτική οδηγία.», δήλωσε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Όπως μεταδίδει το Μιζάν, ο Γουάνγκ συνεργαζόταν με το « Κέντρο Ερευνών Μπιτζάν Μοσαβάρ-Ραχμανί για το Ιράν και τον Περσικό Κόλπο» του Πανεπιστημίου Πρίνστον, που σύμφωνα με το Μιζάν έχει διασυνδέσεις με Δυτικές μυστικές υπηρεσίες, καθώς επίσης με το Ισραήλ.

«Ο Αμερικανός αυτός κατάσκοπος είχε αποστολή να συλλέγει πληροφορίες και απόρρητα έγγραφα», επεσήμανε το πρακτορείο, το οποίο διευκρίνισε  ότι ο Γουάνγκ είχε συλλέξει περί τα 4.500 έγγραφα.

Ο Γουάνγκ συνελήφθη τον Ιούλιο του 2016 στην προσπάθειά του να διαφύγει από το Ιράν λόγω της νευρικότητας που παρατηρήθηκε στη συμπεριφορά του, προσέθεσε το Μιζάν.

Οι αρχές τις χώρας έχουν συλλάβει και φυλακίσει δεκάδες Ιρανούς καλλιτέχνες, δημοσιογράφους και επιχειρηματίες με διπλή υπηκοότητα από τις ΗΠΑ, τον Καναδά ή χώρες της Ευρώπης με την κατηγορία της κατασκοπείας ή της συνεργασίας με κυβερνήσεις εχθρικές προς το Ιράν, στο πλαίσιο επιχείρησης κατά  της άλωσης από τη Δύση.

Οι συλλήψεις έχουν επισκιάσει τις επιδιώξεις του Ιρανού Πρωθυπουργού Χασσάν Ρουχανί για αναβίωση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων με τη Δύση, καθώς επίσης για περισσότερες πολιτικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες και παρατηρητές.

Τέλος, σύμφωνα με πρώην κρατούμενους, οικογένειες κρατουμένων και διπλωμάτες το Ιράν ακολουθεί σε ορισμένες περιπτώσεις την τακτική της ανταλλαγής κρατουμένων. Τον Ιανουάριο του περασμένου  έτους συνήψαν ιστορική συμφωνία όπου τέσσερις Ιρανοαμερικανοί, μεταξύ αυτών ο δημοσιογράφος της Ουάσινγκτον Ποστ Τζέισον Ρεζαϊάν που κατηγορείται για κατασκοπεία ,ο πρώην πεζοναύτης Αμίρ Χεκματί και ο πάστορας Σαΐντ Αμπεντινί αφέθηκαν ελεύθεροι με αντάλλαγμα την απελευθέρωση επτά Ιρανών που κατηγορούνταν στις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή