Νέα τροπή στη διένεξη με το Κατάρ

Νέα τροπή στη διένεξη με το Κατάρ

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δικαιώνει το Κατάρ και εκθέτει τους γείτονές του, με τους οποίους βρίσκεται σε διένεξη, αποκλειστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Washington Post, επικαλούμενο πηγές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στις 23 Mαΐου ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) σχεδίασαν διαδικτυακή πειρατεία εις βάρος κυβερνητικών και ειδησεογραφικών ιστοσελίδων του Κατάρ.

Χαλκευμένη ανταπόκριση

Την επομένη, το καταρινό πρακτορείο ειδήσεων εμφάνισε ψευδείς, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, δηλώσεις του εμίρη του, Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, οι οποίες εκθείαζαν την ισλαμική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, αλλά και το σιιτικό Ιράν. Οι υποτιθέμενες δηλώσεις Αλ Θάνι στάθηκαν το πρόσχημα για την επιβολή ασφυκτικού εμπάργκο εις βάρος του Κατάρ από Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ, Αίγυπτο και Μπαχρέιν, παρότι η Ντόχα είχε καταγγείλει από τις 25 Mαΐου ότι είχε πέσει θύμα πειρατείας και ότι η επίμαχη «ανταπόκριση» του κρατικού πρακτορείου της ήταν χαλκευμένη.

Με χθεσινή ανακοίνωσή της, η κυβέρνηση του Κατάρ υποστηρίζει ότι το ρεπορτάζ της Washington Post «αποδεικνύει πέρα από κάθε αμφισβήτηση ότι το έγκλημα της διαδικτυακής πειρατείας όντως διαπράχθηκε». Αντίθετα, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ, Ανουάρ Γκαργκάς, διέψευσε την αμερικανική εφημερίδα, υποστηρίζοντας ότι ουδέποτε αξιωματούχοι της χώρας του αναμείχθηκαν σε πειρατεία εις βάρος των Καταρινών. Προσέθεσε πάντως ότι η χώρα του δεν εννοεί να κλιμακώσει το μποϊκοτάζ εις βάρος του Κατάρ, ούτε να θέσει εκβιαστικά διλήμματα σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκεί.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, τους οποίους επικαλείται η Washington Post, δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν αν τα ΗΑΕ διείσδυσαν μέσω των δικών τους υπηρεσιών στις ιστοσελίδες του Κατάρ ή αν προσέλαβαν χάκερ γι’ αυτή τη δουλειά. Γεγονός είναι ότι το FBI συνεργάστηκε με την Ντόχα στη διερεύνηση της πειρατείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή