Θύμα της κινεζικής λογοκρισίας ο Γουίνι

Θύμα της κινεζικής λογοκρισίας ο Γουίνι

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η απαγόρευση του Γουίνι το Αρκουδάκι να αποτελεί παράδοξη κίνηση της κινεζικής κυβέρνησης, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα ακόμη μέρος της προσπάθειας να παρεμποδιστούν οι μπλόγκερ από το να υπερκεράσουν τη λογοκρισία που επιβάλλει το κράτος.

Το κινέζικο όνομα αλλά και οι εικόνες του χαριτωμένου παχουλού αρκούδου έχουν μπλοκαριστεί στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αυτό επειδή οι μπλόγκερ τον συνέκριναν με τον πρόεδρο της Κίνας. Οταν ο Σι Τζίνπινγκ αντήλλαξε χειραψία με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε, οι χιουμορίστες του Διαδικτύου έβαλαν τον Γουίνι το Αρκουδάκι να χαιρετιέται με χειραψία με τον Γκαρή (τον γαϊδαράκο της σειράς). Κι όταν ο πρόεδρος Σι έβγαλε το κεφάλι του από τη λιμουζίνα του προκειμένου να επιθεωρήσει το στράτευμα, ο Γουίνι το Αρκουδάκι έκανε το ίδιο.

Δεν είναι μόνον ότι οι κινεζικές αρχές δεν ανέχονται τα περιπαικτικά σχόλια για την ηγεσία, δεν θέλουν ο αγαπημένος ήρωας των παιδιών να μεταβληθεί σε καρικατούρα του γενικού γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος. Σε πολλά άλλα κράτη τέτοιες απόπειρες θα θεωρούνταν αθώες αλλά και χαριτωμένες. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν συμβαίνει στην Κίνα. Εδώ ο πρόεδρος δεν κάνει γελοία ή αστεία πράγματα, δεν κάνει λάθη και δεν έχει λόγο να λογοδοτήσει στον λαό του.

Οι μπλόγκερ που έχουν υποστεί λογοκρισία πλέον λένε ότι έχουν «εναρμονιστεί». Επίσης, όποτε εμφανίζεται η εικόνα ενός καβουριού των ποταμών, αυτό αυτομάτως σημαίνει ότι η σελίδα για κάποιο λόγο έχει λογοκριθεί. Ομως δεν είναι και τόσο εύκολο να υπερκεραστεί η λογοκρισία στην Κίνα.

Για παράδειγμα, με πολύ μεγάλη επιτυχία κατάφεραν να λογοκρίνουν τον αντιφρονούντα Λιου Σιαομπό, βραβευμένο με Νομπέλ Ειρήνης, ο οποίος απεβίωσε την περασμένη εβδομάδα υπό κράτηση. Οι περισσότεροι Κινέζοι αγνοούσαν την ύπαρξή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή