Με προσωρινές βίζες σε πρόσφυγες «απειλεί» η Ιταλία

Με προσωρινές βίζες σε πρόσφυγες «απειλεί» η Ιταλία

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ιταλία συζητά την εφαρμογή έκδοσης προσωρινής άδειας παραμονής, που θα επιτρέπει στους πρόσφυγες να ταξιδεύουν κατά μήκος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως δήλωσε ο Ιταλός αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών.

Αυτή θα είναι μια κίνηση που έχει ως στόχο να ασκήσει πίεση στους Ευρωπαίους εταίρους της γείτονος χώρας και να τους προτρέψει να συμβάλλουν στην άμβλυνση της προσφυγικής κρίσης.

Με τον αριθμό των ανθρώπων που διασχίζουν τη Μεσόγειο από την Βόρεια Αφρική να αυξάνεται, η Ιταλία καταγγέλλει ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι της δεν μοιράζονται το φορτίο.

Σε ερώτηση για το αν μπορεί να δοθεί προσωρινή άδεια στους πρόσφυγες, ο Μάριο Τζίρο ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα και συνέχισε δηλώνοντας ότι: «βρισκόμαστε σε μια συνεχή διαμάχη».

Είπε επίσης ότι η Ιταλία επιθυμεί την αποφυγή μονομερών ενεργειών, αλλά τίθεται κατά της αυστηρής εφαρμογής του ευρωπαϊκού νόμου που θέλει τους πρόσφυγες να παραμείνουν στην πρώτη χώρα άφιξής τους.

«Δεν θα ανεχτούμε να μετατραπούμε σε ένα κέντρο υποδοχής, ή να αισθανθούμε ένοχοι επειδή σώζουμε ανθρώπους. Το να προσδιοριστεί το μέλλον των προσφύγων είναι ευθύνη όλων», δήλωσε ο Τζίρο.

Περισσότεροι από 93.000 άνθρωποι, προερχόμενοι κυρίως από την υποσαχάρια Αφρική και το Μπαγκλαντές, έχουν προσεγγίσει τη νότια Ιταλία διά θαλάσσης, από την αρχή του έτους. Αριθμός που δείχνει αύξηση της τάξης του 17% συγκριτικά με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με στοιχεία του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών.

Είναι πολύ νωρίς για να πούμε το πότε ή το πόσες τέτοιες άδειες μπορούν να εκδοθούν, είπε ο Τζίρο, ενώ πρόσθεσε ότι οι ιταλικές αρχές, στις οποίες κάποιοι πρόσφυγες έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου, διαθέτουν την εξουσία για έκδοσή του.

Η δήλωση της Ιταλίας εξόργισε πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις με την απόφασή της να εκδώσει άδειες παραμονής σε πρόσφυγες, το 2011, όταν οι βίαιες συγκρούσεις στη Βόρεια Αφρική, ανάγκασαν πολλούς ανθρώπους να διαφύγουν προς την Ευρώπη.

«Σε όλους μας επιτρέπεται να χρησιμοποιούμε αυτά τα εργαλεία και είναι καλό να υπενθυμίζουμε στην Ευρώπη το ότι πρέπει να είναι πιο υπεύθυνη, καθώς αυτά είναι θέματα που χρήζουν κοινής αντιμετώπισης», δήλωσε ο Μπιάνκο, ο πρώην υπουργός εσωτερικών, σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο Ρόιτερς.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή