Η Τζέιν Οστεν στο νέο χαρτονόμισμα των 10 λιρών

Η Τζέιν Οστεν στο νέο χαρτονόμισμα των 10 λιρών

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τράπεζα της Αγγλίας παρουσίασε σήμερα το νέο πλαστικό χαρτονόμισμα των 10 λιρών που εικονίζει τη συγγραφέα Τζέιν Όστεν και θα κυκλοφορήσει επισήμως στις 14 Σεπτεμβρίου.

Πέρσι είχε κυκλοφορήσει το χαρτονόμισμα των 5 λιρών, φτιαγμένο επίσης από πολυμερές, ένα υλικό που σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα είναι πιο ανθεκτικό και παραχαράσσεται δυσκολότερα από τα κλασικά χαρτονομίσματα. Ωστόσο, προκλήθηκαν αντιδράσεις από τους χορτοφάγους και από ορισμένες θρησκευτικές κοινότητες επειδή περιείχε ίχνη από ζωικά λιπαρά, κάτι που αναμένεται ότι θα συμβεί και με το νέο χαρτονόμισμα των 10 λιρών.

Η Τράπεζα της Αγγλίας προσπαθεί να βρει μια εναλλακτική μέθοδο παραγωγής για να τυπώσει το χαρτονόμισμα των 20 λιρών που θα κυκλοφορήσει το 2020.

Σήμερα είναι η 200ή επέτειος από τον θάνατο της Όστεν. Η συγγραφέας ενταφιάστηκε στον Καθεδρικό του Γουίντσεστερ το 1817. Πολλά από τα γνωστότερα έργα της, όπως την "Έμμα" και το "Υπερηφάνεια και προκατάληψη" τα ολοκλήρωσε όταν ζούσε στο κοντινό χωριό Τσόουτον που απέχει μόλις 15 μίλια.

Η προσωπογραφία της Όστεν συνοδεύεται από τη φράση "Μετά απ' όλ' αυτά, δηλώνω ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόλαυση από το διάβασμα" που αναμένεται επίσης να προκαλέσει αντιδράσεις και ερωτηματικά. Και αυτό γιατί τη φράση αυτή, που προέρχεται από το μυθιστόρημα "Υπερηφάνεια και προκατάληψη", τη χρησιμοποιεί μια γυναίκα που στην πραγματικότητα δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για τα βιβλία και απλώς προσπαθεί να προσελκύσει έναν υποψήφιο μνηστήρα.

Το παλαιό χαρτονόμισμα των 10 λιρών, που εικόνιζε τον Κάρολο Δαρβίνο, θα καταργηθεί κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Πηγή: ΑΠΕ, REUTERS.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή